Građani/ke općine Stari grad dobit će prevoz “kakav zaslužuju”

Građani/ke sarajevske općine Stari grad koji žive u padinskim predjelima, godinama muku muče sa gradskim prevozom. KJKP Gras ni u ovom djelu grada ne zadovoljava potrebe korisnika/ca kada su u pitanju redovne linije i “pokrivenost” udaljenijih predjela. Načelnik općine, Ibrahim Hadžibajrić, u nekoliko navrata je izrazio spremnost da se iz općinskog budžeta izdvoje sredstva za kupovinu minibuseva koji će se staviti na raspolaganje GRAS-u, međutim ta ideja nije dobila podršku Vlade KS i KJKP GRAS.

U otvorenom pismu Hadžibajrić se nedavno obratio Vladi KS, podsjećajući ih na ovaj dugogodišnji problem.

Kao što vam je poznato u općini Stari Grad već godinama se ne odvija redovan gradski prevoz na linijama koje saobraćaju u padinskim dijelovima. Stanovnici starogradskih naselja Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik, Hladivode i drugih niz godina ispaštaju zbog neispravnih vozila, nedostatka rezervnih dijelova, nesposobnosti uprave preduzeća, ali i svih ostalih nadležnih, da riješe ovaj problem (…) Pitamo se zašto Vlada KS-a i uprava Gras nema razumijevanja za naše građane i zašto prema njima ima maćehinski odnos? Zašto Vlada KS-a tendenciozno zaobilazi problem gradskog saobraćaja u Starom Gradu gdje, prema evidenciji CIPS-a, živi 57.000 stanovnika od čega većinski dio u padinskim krajevima.

(Ibrahim Hadžibajrić, 05.10.2017.)

Podsjećamo, i prošle godine u ovo doba bio je aktuelan isti problem. Općina Stari grad i tada je donijela Zaključak o izdvajanju sredstava za kupovinu minibuseva, koje bi stavila preduzeću GRAS na raspolaganje. Međutim, proces realizacije “zakočen” je, kako od strane KJKP Gras, iz kojeg su tada kazali kako “nemaju dovoljan broj vozača”, tako i zbog tendera za nabavku šest minibuseva koji je poništen.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Stari grad, ponovo je usvojen Zaključak o izdvajanju 700.000 KM za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza građana/ki u padinskim dijelovima ove općine. Privremeni upravitelj i direktor KJKP GRAS, Haris Gušić, pojasnio je da će općinskim sredstvima biti moguće kupiti pet ili šest vozila, ali da će svih 11 spornih linija biti „pokriveno“ i u funkciji do kraja mjeseca.

Svih 11 linija u Starom Gradu bit će u funkciji do kraja mjeseca, a građani će dobiti prevoz kakav zaslužuju.

(Haris Gušić, 06.11.2017.)

Privremeni upravitelj i direktor KJKP GRAS odlučan je da vrlo brzo realizuje ovu ideju, kupi minibuseve, zaposli nove vozače i omogući kontinuiran red vožnje “usklađen sa potrebama stanovnika”.

Cijena jednog vozila je oko 120.000 KM i naravno da su vozila nova – sa garancijom. Minibusi koje ćemo kupiti imaju 27 sjedišta, ergonomsko sjedište za vozača i klimatizirani su (…) Dogovorili smo se i da na narednom konkursu koji GRAS raspiše za prijem vozača, budu primljeni vozači iz Starog Grada koji poznaju ovaj teren i saobraćat će na ovim linijama.

(Haris Gušić, 06.11.2017.)

Istinomjer će pratiti da li će građani/ke općine Stari grad do kraja mjeseca dobiti dugo najavljivani gradski prevoz.

 

(Istinomjer.ba)

 

BiH uskoro dobija Zakon o vanjskim poslovima

Istinomjer je već pisao o tome da je Bosna i Hercegovina jedina država u regionu koja nema Zakon o vanjskim poslovima i...

Selma Ašćerić

Registar boraca u Federaciji BiH od Nove godine

Registar boraca u Federaciji BiH bit će uspostavljen prvog januara 2018. godine. Tako je najavio federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević. Bukvarević je u intervjuu za portal...

Aleksandar Brezar

Oktobarske penzije u RS veće za 3%


Selma Ašćerić

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Izborni zakon BiH zastao na putu

Saga oko izmjena Izbornog zakona BiH traje već šestu godinu zaredom, a ako je suditi prema neispunjenim obećanjima i ispraznim najavama, usaglašeni tekst izmjena Izbornog zakona, ili zajednički...

Selma Ašćerić