Gradačac: Obnova kule Zmaja od Bosne

Krajem marta ove godine Vlada FBiH, na inicijativu resornog ministarstva, odobrila je korištenje sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH u iznosu od 3,1 milion KM. Nakon što su odobrena sredstva iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma najavljena je realizacija nekoliko projekata te naglašeno da će se “aktivirati sve snage i potencijali” kako bi se dobijena sredstva iskoristila na najbolji način. Potpisivanjem Ugovora za projekat obnove i zaštite kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu resorno ministarstvo je započelo realizaciju obećanih ulaganja u turističku infrastrukturu.

Ove godine transferi su usmjereni na obogaćivanje turističke infrastrukture kroz izgradnju zabavnih, tematskih, adrenalinskih parkova te jačanje infrastrukture za bavljenje zimskim sportovima. Nije izostavljen ni razvoj planinskog i ruralnog turizma. Tako će na obnovu i zaštitu kule Husein-kapetana Gradaščevića – Zmaja od Bosne u Gradačcu biti utrošen milion KM, dok je za sanaciju Pašine tabije u Počitelju predviđeno 110.000 KM. Projekti „Via Dinarica“ bit će podržani sa 200.000 KM, dok će 100.000 KM ići za program podrške UNESCO-vom projektu „Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine, područje Staroga grada i Starog mosta u Mostaru“.

 

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, 07.04.2018.

Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo i načelnik Općine Gradačac, Edis Dervišagić potpisali su danas Ugovor za projekat obnove i zaštite „Husein Gradaščevića kule – Zmaja od Bosne“, za koji će, kako je ranije i najavljeno, biti izdvojena sredstva u visini od milion KM.

Sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i početak radova na zaštiti kompleksa nacionalnog spomenika Starog grada u Gradačcu. Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prepoznala potrebu za sufinansiranje projekata od posebnog značaja za turistički razvoj Federacije BiH, među kojima je i ovaj projekat.

Saopćenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, 29.08.2018.

Za učinjen prvi korak na ralizaciji projekta obnove i zaštite „Husein Gradaščevića kule – Zmaja od Bosne” Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čelu sa ministricom Đapo dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju projekta obnove gradačačke kule kao i realizaciju ostalih najavljenih projekata.

 

(Istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...