FBiH za sada ipak ima više kilometara autoputa od RS

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović govorila je u svom posljednjem intervjuu o postignućima u proteklom mandatu, a posebno se pohvalila cestogradnjom, te je tako ustvrdila i da je u RS izgrađeno više kilometara autoputa nego u FBiH.  

Imamo više izgrađenih kilometara autoputeva nego Federacija BiH. Za mjesec-dva biće završen i autoput Banja Luka – Doboj, a u pripremi su i pravci od Doboja dalje prema Bijeljini i Srbiji, kao i od Banja Luke prema Prijedoru i Novom Gradu, te pravac od Istočnog Sarajeva prema Vardištu.”

Željka Cvijanović, 19.07.2018.

Prema zvaničnim podacima preduzeća Atuputevi RS u ovom entitetu su u upotrebi autoput Banjaluka – Gradiška u ukupnoj dužini 33,7 km, te dionica autoputa od Doboja do Prnjavora u dužini 36,9 km. Trenutno je u toku izgradnja dionice od Prnjavora do Banjaluke u dužini od 35,3 km.

Sa druge strane, javno preduzeće Autoceste FBiH, na svojoj stranici ima pregled gradnje svih dionica autoputa na koridoru Vc, što je jedini autoput u izgradnji u FBiH. Prema tim informacijama u upotrebi je dionica autoputa od Drivuše do Tarčina u ukupnoj dužini od 81,6 km, kao i dionica Zvirovići – Bijača dužine 9,1 km.

Osim toga, krajem prošle godine u promet je puštena i dionica autoputa od Svilaja do Odžaka duga 11 km, koja (poput autoputa Banjaluka – Gradiška), završava na rijeci Savi i ne vodi nigdje dok se ne izgradi most i granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom. Izgradnja mosta je u toku.

U FBiH se trenutno grade dvije dionice autoputa na zaobilaznici oko Zenice, od Drivuše do Donje Gračanice, u ukupnoj dužini od 8,1km.

S obzirom na sve navedeno može se se izračunati kako je u RS trenutno u upotrebi 70,6 km autoputa, dok se u FBiH svakodnevno koristi 101,7 km autoputa.

U koliko bi se završili svi započeti radovi na autoputevima u RS i FBiH, u tom slučaju bi RS imala tek 4 kilometra autoputa više. Ipak, do tada Željka Cvijanović će za svoju tvrdnju da u RS ima više kilometara autoputa nego u FBiH, dobiti ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić,...Ništa od osnivanja novog ministarstva u Vladi RS

Početkom maja, predsjednik RS, Milorad Dodik najavio je mogućnost da se u Vladi ovog entiteta osnuje novo ministarstvo koje bi se „bavilo novim tehnologijama“, a istu namjeru iskazala je tada i...