Facebook ima plan za borbu protiv lažnih vijesti. Ovo je naša uloga u tom procesu

Facebook je skoro objavio da namjerava poduzeti korake potrebne za smanjivanje širenja lažnih vijesti. Jedna od inicijativa koja je najavljena, fact-checking od strane neovisnih posmatrača, omogućit će potvrđenim fact-checkerima iz SAD-a da pregledaju priče i ocjene da li su one istinite ili lažne. Ukoliko određeni broj fact-checkera proglasi neku vijest lažnom, objava sa tom viješću će biti označena kao lažna i kao takva će se pojaviti i na naslovnoj stranici.

Kompanija će se osloniti na kodeks principa napravljen od strane Međunarodne mreže fact – checkera (IFCN – International Fact-Checking Network), saveza u domeni Poynter organizacije, kao jedan od kriterija za odlučivanje koji će to fact-checkeri biti verifikovani za rad na platformi.

Ispod se nalazi intervju sa Alexiosom Mantzarlisom, direktorom Međunarodne mreže fact-checkera.

Da li će Mreža sudjelovati u finalnom odlučivanju tko zapravo može biti fact-checker za Facebook?

Ne! Facebook je odlučio da je minimalni kriterij za ovu poziciju potpisivanje mrežinog kodeksa principa. Mreža je dio ovog procesa isključivo tako što se Facebook oslanja na njenu listu potpisnika kodeksa kao kriterij za organizacije koje odluči da odobri kao svoje fact-checkere. To znači da Facebook jedini ima ovlasti da odobri koji će to fact-checkeri raditi za platformu kao neovisni posmatrači. Međunarodna mreža fact-checkera ne spada u fact-checking organizaciju te stoga ne može biti neovisni posmatrač.

Kako je kodeks napravljen?

Kodeks je predložen na trećoj međunarodnoj fact-checking konferenciji u Buenos Airesu, a osmišljen je uz konsultacije sa vodećim fact-checkerima iz cijeloga svijeta u narednim mjesecima, te je lansiran u septembru.

Tko se može prijaviti?

Kodeks principa je za organizacije koje učestalo objavljuju nestranačke izvještaje o tačnosti izjava državnih službenika, većih institucija, te drugih široko rasprostranjenih tvrdnji, a sve to u interesu društva.

Kako se Kodeks principa primjenjuje?

Kako bi se prepoznala raznolikost pravnih i sigurnosnih okolnosti s kojima se fact-checkeri susreću širom svijeta — uz pomoć jedinog stalnog člana osoblja Mreže — proces je pokrenut pod uvjetom da svi njegovi potpisnici moraju objaviti, jednom godišnje, detaljan izvještaj o tome kako su primjenili kodeks, te ga dati drugim članovima na procjenu.

Da li će ova Facebook-ova odluka promijeniti nešto?

Da. Uzimajući u obzir važnost kodeksa — ne uzimam olako činjenicu da će kodeks biti jedan od Facebook-ovih kriterija — postojeći planovi da se utvrdi konkretniji mehanizam odbijanja članstva u samom kodeksu biti će ubrzani.

Za sada smo prikupili i izanalizirali izvještaje fact-checkera iz SAD-a, a od svih ostalih potpisnika kodeksa, zatražiti ćemo izvještaje u narednih par sedmica. Dok se pilot faza projekta Facebook platforme odvija, potencijalni novi potpisnici mogu pokazati interes popunjavajući online aplikaciju, no neće biti odobreni do uspostavljanja pomenutog mehanizma odbijanja.

Da li Facebook finansira Međunarodnu mrežu fact-checkera?

Ne.

Da li misliš da će koraci koje je Facebook najavio biti učinkoviti?

Mreža je jedna od zagovornica inicijative da Facebook konačno učini nešto povodom izmišljenih vijesti napravljenih kako bi zavarale čitatelje. Prošli mjesec, 20 fact-checking inicijativa, potpisalo je otvoreno pismo osnivaču Facebook-a, Marku Zuckebergu, u kojem je zatraženo da se nađe kreativno rješenje za ovaj problem.

Pohvalno je to da je ova kompanija odlučila skrenuti pažnju na ovaj izazov, iako u ovom trenutku samo na području Sjedinjenih Američkih Država. Nemoguće je u ovoj fazi znati da li će ova strategija zaista biti učinkovita. Facebook je izjavio da će nastaviti ponavljati proces iznova, inkorporirajući sve što nauče u procesu implementiranja. Fact-checkeri od svuda — oni koji su uključeni u eksperimentalnu fazu, ali i oni koji nisu — će, bez sumnje nastaviti kritički posmatrati situaciju.

Članak preuzet sa poynter.org

Kilometar po kilometar autoputa Doboj – Banja Luka

Rok za izgradnju autoputa Banja Luka- Doboj davno je istekao, o čemu je Istinomjer već pisao. I dalje se gradi i pušta...

Selma Ašćerić

Elektrifikacija Unske pruge

"Željeznice FBiH" najavile su da će uskoro započeti elektrifikacija Unske pruge na dionici dugoj 19 kilometara. Sve je spremno za postupak raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača na ovom...

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

U Sarajevu deset puta više Srba nego što Dodik tvrdi

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Novom Sadu 4. augusta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je iskoristio priliku da se požali na loš status Srba u regionu, a...

Damir Dajanović