Unska pruga u fukciji od jula?

“Željeznice FBiH” najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi biti uspostavljen od 1. jula ove godine i to Talgo garniturama.

Sve je spremno za postupak raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača na ovom poslu i rok za završetak radova je 90 dana od dana kada izvođač bude uveden u posao. Inače, radi se o projektu čija je vrijednost 2,8 miliona maraka i finansira se sredstvima ‘Željeznica FBiH’ u sklopu projekta revitalizacije Unske pruge.

Samir Alagić, direktor područja infrastrukture “Željeznica FBiH” Bihać, 09.08.2017.

Željeznice Federacije BiH objavile su u utorak, 16. januara, da je potpisan ugovor sa firmom STEP d.d. Sarajevo za izvođenje radova na elektrifikaciji dijela Unske pruge od Blatne do Bihaća, u dužini od 47 kilometara.

Vrijednost ugovora je 2.260.983,50 KM bez PDV-a. Rok izvođenja radova je 75 dana. Ovaj projekat podržavaju Vlada FBiH i Željeznice RS-a”

ŽFBiH, 16.01.2018.

Iz direkcije Željeznica FBiH rekli su nam da je projektom predviđeno postavljanje kontaktne mreže i elektrifikacija dijela pruge na kojoj je do sada promet bilo moguće obavljati samo dizelskim lokomotivama. Kako nam je rečeno, veći dio projekta izvode Željeznice FBiH, dok će remont dijela pruge koji prolazi kroz Republiku Srpsku, u dužini od 2 km, vršiti Željeznice RS.

Nakon što se obavi remont i elektrifikacija kompletne dionica od Bihaća do Blatne u funkciji ćemo imati sve željezničke trase u BiH.”

Samir Kadrić, ŽFBiH, 17.01.2018.

Prema posljednjim informacijama vrši se remont i elektrifikacija dionice duge 47 km na potezu od Bihaća do Blatne.

Radovi napreduju planiranom dinamikom. Trenutno se izvode radovi na sanaciji kontaktne mreže na dionici Blatna-Bihać. Konkretno, postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. (…) Krajem ove i početkom naredne sedmice pristupit će se montaži nedostajuće opreme na kontaktnoj mreži i razvlačenju voznog voda po dionicama.”

ŽFBiH, 18.04.2018.

Obnova elektrifikacije Unske pruge bila je predizborno obećanje SDA na izborima 2014. godine, ali i u ranijim izbornim ciklusima, no do sada nije bilo nikakvih pomaka na ovom polju. Istinomjer će svakako do kraja pratiti realizaciju započetih aktivnosti na ovom projektu, odnosno da li će željeznička veza Sarajeva i Bihaća profunkcionisati početkom jula.

(istinomjer.ba)  

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...


Izmjena trase Koridora Vc kroz Nemilu i dnevno politička prepucavanja

U nedavnom saopštenju Kantonalnog Odbora SDA Zeničko – dobojskog kantona odlučno je poručeno da "trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva", obzirom da o ovoj...