Unska pruga u fukciji od jula?

“Željeznice FBiH” najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi biti uspostavljen od 1. jula ove godine i to Talgo garniturama.

Sve je spremno za postupak raspisivanja javnog poziva za odabir izvođača na ovom poslu i rok za završetak radova je 90 dana od dana kada izvođač bude uveden u posao. Inače, radi se o projektu čija je vrijednost 2,8 miliona maraka i finansira se sredstvima ‘Željeznica FBiH’ u sklopu projekta revitalizacije Unske pruge.

Samir Alagić, direktor područja infrastrukture “Željeznica FBiH” Bihać, 09.08.2017.

Željeznice Federacije BiH objavile su u utorak, 16. januara, da je potpisan ugovor sa firmom STEP d.d. Sarajevo za izvođenje radova na elektrifikaciji dijela Unske pruge od Blatne do Bihaća, u dužini od 47 kilometara.

Vrijednost ugovora je 2.260.983,50 KM bez PDV-a. Rok izvođenja radova je 75 dana. Ovaj projekat podržavaju Vlada FBiH i Željeznice RS-a”

ŽFBiH, 16.01.2018.

Iz direkcije Željeznica FBiH rekli su nam da je projektom predviđeno postavljanje kontaktne mreže i elektrifikacija dijela pruge na kojoj je do sada promet bilo moguće obavljati samo dizelskim lokomotivama. Kako nam je rečeno, veći dio projekta izvode Željeznice FBiH, dok će remont dijela pruge koji prolazi kroz Republiku Srpsku, u dužini od 2 km, vršiti Željeznice RS.

Nakon što se obavi remont i elektrifikacija kompletne dionica od Bihaća do Blatne u funkciji ćemo imati sve željezničke trase u BiH.”

Samir Kadrić, ŽFBiH, 17.01.2018.

Prema posljednjim informacijama vrši se remont i elektrifikacija dionice duge 47 km na potezu od Bihaća do Blatne.

Radovi napreduju planiranom dinamikom. Trenutno se izvode radovi na sanaciji kontaktne mreže na dionici Blatna-Bihać. Konkretno, postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. (…) Krajem ove i početkom naredne sedmice pristupit će se montaži nedostajuće opreme na kontaktnoj mreži i razvlačenju voznog voda po dionicama.”

ŽFBiH, 18.04.2018.

Obnova elektrifikacije Unske pruge bila je predizborno obećanje SDA na izborima 2014. godine, ali i u ranijim izbornim ciklusima, no do sada nije bilo nikakvih pomaka na ovom polju. Istinomjer će svakako do kraja pratiti realizaciju započetih aktivnosti na ovom projektu, odnosno da li će željeznička veza Sarajeva i Bihaća profunkcionisati početkom jula.

(istinomjer.ba)  

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...