Dugovi za prosvjetu u RS: Nižu se obećanja i štrajkovi upozorenja

Vlada RS već mjesecima ne isplaćuje dugovanja zaposlenima u prosvjeti. Premijerka RS, Željka Cvijanović, nedavno je najavila da će se dugovi izmiriti do 17.10. 

cvijanovic-large

 

Već smo stigli nekoliko mjeseci koliko je bilo kašnjenja. Najkasnije u ponedjeljak, 17. oktobra, dodatni mjeseci će biti izmireni, tako da i tu pratimo neku dinamiku.

Željka Cvijanović, 15.10.2016.

Premijerka RS ovu je izjavu dala “usputno”, govoreći, po ko zna koji put, o tome kako je budžet Republike Srpske stabilan i kako ovaj entitet nije prezadužen – uprkos brojnim problemima sa isplatama budžetskim korisnicima, koji su se intenzivirali otkada je RS prešla na trezorsku isplatu penzija.

Dugovi radnicima i radnicama u prosvjeti, međutim, još nisu isplaćeni, te su otpočeli i štrajkovi upozorenja, poput onog koji je nedavno organizovan u Krupi na Uni zbog neisplaćenih naknada za prevoz. Resorno ministarstvo tada se oglasilo sljedećim saopštenjem:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Prevoz prosvjetnim radnicima isplaćen je za mjesec jun 19. oktobra a za mjesec jul 20. oktobra ove godine. Sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 21.10.2016.

 

Sedam dana kasnije, štrajk upozorenja organizovan je i u školi u Oštroj Luci, a resorni ministar ponovio je da će sva dugovanja biti isplaćena onda kada se za to obezbijede sredstva (ukupna dugovanja iznose preko 3 miliona KM). Ovog puta, umjesto obećanja da će se naknade isplatiti, ministar je obećao da će “pokušati” da ih isplati:

 

U narednim danima ćemo pokušati isplatiti tranšu za prijevoz za septembar. Ne dugujemo previše sredstava za prijevoz radnika, ali se tu kaleme i druga dugovanja koja se odnose na obaveze iz ranijeg kolektivnog ugovora, koja ne možemo isplatiti ako nema sredstava.

Dane Malešević, 28.10.2016.

Kako ovaj problem još uvijek nije riješen, i premijerka i ministar prosvjete i kulture RS za svoja obećanja od Istinomjera dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar...

Nema MAP-a ni na mapi

Proteklih 7 godina svjedočili smo mnogim neispunjenih obećanja i promašenih rokova kada je u pitanju aktivacija MAP-a za članstvo BiH u NATO. Od svih bh. zvaničnika, član Predsjedništva BiH, Bakir...

Premijerka RS tvrdi da je zaposlila 20.000 ljudi

Premijerka Vlade RS, Željka Cvijanović izjavila je kako je nakon usvajanja novog Zakona o radu, krajem 2015. godine, do danas u ovom entitetu zaposleno više od 20.000 ljudi. Sve smo to...