Dugovi za prosvjetu u RS: Nižu se obećanja i štrajkovi upozorenja

Vlada RS već mjesecima ne isplaćuje dugovanja zaposlenima u prosvjeti. Premijerka RS, Željka Cvijanović, nedavno je najavila da će se dugovi izmiriti do 17.10. 

cvijanovic-large

 

Već smo stigli nekoliko mjeseci koliko je bilo kašnjenja. Najkasnije u ponedjeljak, 17. oktobra, dodatni mjeseci će biti izmireni, tako da i tu pratimo neku dinamiku.

Željka Cvijanović, 15.10.2016.

Premijerka RS ovu je izjavu dala “usputno”, govoreći, po ko zna koji put, o tome kako je budžet Republike Srpske stabilan i kako ovaj entitet nije prezadužen – uprkos brojnim problemima sa isplatama budžetskim korisnicima, koji su se intenzivirali otkada je RS prešla na trezorsku isplatu penzija.

Dugovi radnicima i radnicama u prosvjeti, međutim, još nisu isplaćeni, te su otpočeli i štrajkovi upozorenja, poput onog koji je nedavno organizovan u Krupi na Uni zbog neisplaćenih naknada za prevoz. Resorno ministarstvo tada se oglasilo sljedećim saopštenjem:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Prevoz prosvjetnim radnicima isplaćen je za mjesec jun 19. oktobra a za mjesec jul 20. oktobra ove godine. Sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 21.10.2016.

 

Sedam dana kasnije, štrajk upozorenja organizovan je i u školi u Oštroj Luci, a resorni ministar ponovio je da će sva dugovanja biti isplaćena onda kada se za to obezbijede sredstva (ukupna dugovanja iznose preko 3 miliona KM). Ovog puta, umjesto obećanja da će se naknade isplatiti, ministar je obećao da će “pokušati” da ih isplati:

 

U narednim danima ćemo pokušati isplatiti tranšu za prijevoz za septembar. Ne dugujemo previše sredstava za prijevoz radnika, ali se tu kaleme i druga dugovanja koja se odnose na obaveze iz ranijeg kolektivnog ugovora, koja ne možemo isplatiti ako nema sredstava.

Dane Malešević, 28.10.2016.

Kako ovaj problem još uvijek nije riješen, i premijerka i ministar prosvjete i kulture RS za svoja obećanja od Istinomjera dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Izmjene Zakona o PDV-u čekati će novi mandat

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda rekao je početkom godine kako su stvoreni uslovi da se donesu...

RS u povratak uložila daleko manje od obećanih 230 miliona KM

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš, najavio je na početku mandata Vlade RS, u januaru 2015. godine, da njegovo Ministarstvo planira u naredne četiri godine...Tender za izgradnju mosta kod Gradiške nije raspisan u augustu

Radna grupa za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške, zaključila je još u martu ove godine, kako bi se...