Dugovi za prosvjetu u RS: Nižu se obećanja i štrajkovi upozorenja

Vlada RS već mjesecima ne isplaćuje dugovanja zaposlenima u prosvjeti. Premijerka RS, Željka Cvijanović, nedavno je najavila da će se dugovi izmiriti do 17.10. 

cvijanovic-large

 

Već smo stigli nekoliko mjeseci koliko je bilo kašnjenja. Najkasnije u ponedjeljak, 17. oktobra, dodatni mjeseci će biti izmireni, tako da i tu pratimo neku dinamiku.

Željka Cvijanović, 15.10.2016.

Premijerka RS ovu je izjavu dala “usputno”, govoreći, po ko zna koji put, o tome kako je budžet Republike Srpske stabilan i kako ovaj entitet nije prezadužen – uprkos brojnim problemima sa isplatama budžetskim korisnicima, koji su se intenzivirali otkada je RS prešla na trezorsku isplatu penzija.

Dugovi radnicima i radnicama u prosvjeti, međutim, još nisu isplaćeni, te su otpočeli i štrajkovi upozorenja, poput onog koji je nedavno organizovan u Krupi na Uni zbog neisplaćenih naknada za prevoz. Resorno ministarstvo tada se oglasilo sljedećim saopštenjem:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Prevoz prosvjetnim radnicima isplaćen je za mjesec jun 19. oktobra a za mjesec jul 20. oktobra ove godine. Sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 21.10.2016.

 

Sedam dana kasnije, štrajk upozorenja organizovan je i u školi u Oštroj Luci, a resorni ministar ponovio je da će sva dugovanja biti isplaćena onda kada se za to obezbijede sredstva (ukupna dugovanja iznose preko 3 miliona KM). Ovog puta, umjesto obećanja da će se naknade isplatiti, ministar je obećao da će “pokušati” da ih isplati:

 

U narednim danima ćemo pokušati isplatiti tranšu za prijevoz za septembar. Ne dugujemo previše sredstava za prijevoz radnika, ali se tu kaleme i druga dugovanja koja se odnose na obaveze iz ranijeg kolektivnog ugovora, koja ne možemo isplatiti ako nema sredstava.

Dane Malešević, 28.10.2016.

Kako ovaj problem još uvijek nije riješen, i premijerka i ministar prosvjete i kulture RS za svoja obećanja od Istinomjera dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Konaković: Naredne godine početak gradnje Prve transverzale

Premijer Kantona Sarajevo (KS), Elmedin Konaković, najavio je početkom oktobra 2016. godine kako će realizacija...

Dalio Sijah

Vlada KS: Nova strategija obrazovanja i nauke u narednih pola godine

Vlada Kantona Sarajevo je krajem septembra 2016. godine pokrenula izradu Strategije razvoja obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo za period od 2017. do 2022. godine koja treba da definiše strateško...

Dalio Sijah

Tijana Cvjetićanin

Aida Ajanović

Najavljena fiskalna disciplina rezultirala potrošnjom blizu 10 miliona KM za putovanja

Istinomjer je u više navrata pisao o rastrošnosti i “učinkovitosti” vlasti u RS-u, od Službe predsjednika, Narodne skupštine do Vlade Republike Srpske. Uprkos brojnim obećanjima o fiskalnoj...

Selma Ašćerić