Dugovi za prosvjetu u RS: Nižu se obećanja i štrajkovi upozorenja

Vlada RS već mjesecima ne isplaćuje dugovanja zaposlenima u prosvjeti. Premijerka RS, Željka Cvijanović, nedavno je najavila da će se dugovi izmiriti do 17.10. 

cvijanovic-large

 

Već smo stigli nekoliko mjeseci koliko je bilo kašnjenja. Najkasnije u ponedjeljak, 17. oktobra, dodatni mjeseci će biti izmireni, tako da i tu pratimo neku dinamiku.

Željka Cvijanović, 15.10.2016.

Premijerka RS ovu je izjavu dala “usputno”, govoreći, po ko zna koji put, o tome kako je budžet Republike Srpske stabilan i kako ovaj entitet nije prezadužen – uprkos brojnim problemima sa isplatama budžetskim korisnicima, koji su se intenzivirali otkada je RS prešla na trezorsku isplatu penzija.

Dugovi radnicima i radnicama u prosvjeti, međutim, još nisu isplaćeni, te su otpočeli i štrajkovi upozorenja, poput onog koji je nedavno organizovan u Krupi na Uni zbog neisplaćenih naknada za prevoz. Resorno ministarstvo tada se oglasilo sljedećim saopštenjem:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet. Prevoz prosvjetnim radnicima isplaćen je za mjesec jun 19. oktobra a za mjesec jul 20. oktobra ove godine. Sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 21.10.2016.

 

Sedam dana kasnije, štrajk upozorenja organizovan je i u školi u Oštroj Luci, a resorni ministar ponovio je da će sva dugovanja biti isplaćena onda kada se za to obezbijede sredstva (ukupna dugovanja iznose preko 3 miliona KM). Ovog puta, umjesto obećanja da će se naknade isplatiti, ministar je obećao da će “pokušati” da ih isplati:

 

U narednim danima ćemo pokušati isplatiti tranšu za prijevoz za septembar. Ne dugujemo previše sredstava za prijevoz radnika, ali se tu kaleme i druga dugovanja koja se odnose na obaveze iz ranijeg kolektivnog ugovora, koja ne možemo isplatiti ako nema sredstava.

Dane Malešević, 28.10.2016.

Kako ovaj problem još uvijek nije riješen, i premijerka i ministar prosvjete i kulture RS za svoja obećanja od Istinomjera dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Kome još treba MMF

Već nekoliko godina, premijerka i predsjednik Republike Srpske, te njihove partijske kolege, pokušavaju se odlučiti da...

Aida Ajanović

Najavljena fiskalna disciplina rezultirala potrošnjom blizu 10 miliona KM za putovanja

Istinomjer je u više navrata pisao o rastrošnosti i “učinkovitosti” vlasti u RS-u, od Službe predsjednika, Narodne skupštine do Vlade Republike Srpske. Uprkos brojnim obećanjima o fiskalnoj...

Selma Ašćerić

Tijana Cvjetićanin

Tijana Cvjetićanin

SNSD: Ne tražimo blokadu, samo onemogućavanje rada

Predstavnici/e SNSD jednoglasno tvrde da NSRS nije tražila blokadu državnih institucija. Ružno je slušati da NSRS traži da se blokiraju institucije. Volio bih da mi neko kaže koji od 12...

Aida Ajanović