Drugi nek’ poštuju, ja ne moram

Član Predsjedništva BiH i Predsjednik HDZ-a, Dragan Čović je u svjetlu posljednjih dešavanja vezanih za Referendum o Danu Republike Srpske izjavio kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

SARAJEVO, 21.srpnja (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Èoviæ, smatra da je temeljni preduvjet za razgovor o spajanju, odnosno istodobnom održavanju opæih i lokalnih izbora u BiH, donošenje novog izbornog zakona.  FOTO FENA/ARHIV

 

Važno se odlučiti za odluke Ustavnog suda. O odlukama Ustavnog suda se ne treba raspravljati jer je to definitivno, nego se treba implementirati i poštovati. RS ako želi obilježavati svoj dan treba to regulisati adekvatnim pitanjima koje neće povrijediti zaključak Ustavnog suda.

Dragan Čović, 22.08.2016.

Iz izjave se jasno vidi da Čović zagovara poštivanje odluke Ustavnog suda, što implicira da bi se i u sredinama gdje HDZ ima vlast trebale sprovoditi odluke ustavnih sudova. No, čini se da to i nije slučaj.

U prošlosti je Ustavnom sudu Federacije BiH podneseno više apelacija vezanih za ustave kantona u kojima je HDZ na vlasti još od završetka rata do danas, prije svega Ustav Zapadnohercegovačkog  i Ustav Posavskog kantona.

Tako je Ustavni sud FBiH, 20. februara 1998. godine, donio Odluku po apelaciji čiji je podnosilac bio tadašnji Premijer Federacije BiH, Edhem Bičakčić. Bičakčić je u ovoj apelaciji osporio članove 4., 8., 9., 11., 19., 75. i 78. Ustava Hercegbosanske županije, koji se odnose na samo ime Hercegbosanska županija, ustavnost naziva ‘županija’, te na izgled grba ovog kantona. Ustavni sud je u svojoj Odluci proglasio članove 4., 8., 9.  i 78 neustavnim. Od ove presude, na Ustav ovog kantona je usvojeno deset amandmana, ali se nije mijenjao ni grb ni ime kantona, što se lako može provjeriti na zvaničnim stranicama vlade ovog kantona.

Drugi primjer je Ustav Posavskog kantona, na čije je članove 8., 9., 10. 11. i 30. također apelaciju podnio Edhem Bičakčić, a Ustavni sud FBiH, 20. februara 1998. godine, odlučio da su svi članovi osim člana 11. neustavni.  Neustavni članovi su se odnosili na grb Posavskog kantona, koji je iskazivao prisustvo samo jednog konstitutivnog naroda, te na upotrebu naziva ‘bošnjački’ umjesto bosanski jezik. Grb je u međuvremenu promijenjen, ali se bosanski jezik i dalje naziva bošnjačkim. Identična situacija se desila i sa Ustavom Zapadnohercegovačkog kantona.

Dakle, jasno je da Dragan Čović i njegova stranka biraju kada će poštivati odluke ustavnih sudova, a kada ne, pa tako od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Moratorij na zapošljavanje u državnoj upravi FBiH nije produžen

Još u martu ove godine, federalni premijer Fadil Novalić, hvalio se moratorijem na zapošljavanje u javnoj upravi kao...

Dušanka Majkić ipak na sjednici Komisije za vanjsku politiku

Iako su još sredinom prošle godine iz SNSD-a odlučili da neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija, Dušanka Majkić, zastupnica ove stranke u PSBiH, vratila se i prisustvovala posljednjoj...


Vlada RS-a ipak donijela odluku o još jednoj pozajmici Željeznicama RS-a

Samo dva mjeseca ranije, ministar Trninić je uvjeravao javnost da, bez obzira hoće li efektivnost kredita Svjetske banke biti ostvarena u junu mjesecu 2018. godine “pozajmica za otpremnine od Vlade...