Đokićevi politički karanfili

petar-djokicVodeći funkcioneri kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti su, po običaju, povodom 8. marta poželjeli sve najbolje ženama u BiH, stavljajući u prvi plan svoje i napore svojih stranaka da žene konačno dobiju ravnopravan položaj u društvu.

Izuzetak nije ni Petar Đokić, lider SP RS-a i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je povodom Dana žena izjavio sljedeće:

“Žene danas nisu samo stub porodice, već jednako, ne odričući se uloge supruge i majke, postaju oslonac cijelog društva sa velikim zaslugama, zbog čega se Socijalistička partija i zalaže da žene zauzmu važnija mjesta u svim sferama života, od institucija, političkih organizacija, do poslovne zajednice”

Jasno je da se Petar Đokić deklarativno zalaže za ravnopravnost žena, ali kada jedan visokorangirani političar da ovakvu izjavu, treba provjeriti i da li se drži svojih riječi u praksi.

Krenimo redom.

U trenutnom sazivu Vlade RS se od ukupno 17 članova nalaze samo tri ministrice, te premijerka Željka Cvijanović. Socijalistička partija je u ovaj saziv Vlade RS dala samo jednu ministricu, a to je Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta.

Kada je riječ o unutrašnjoj strukturi Socijalističke partije, što je nešto na šta Petar Đokić, kao predsjednik ima direktan uticaj, situacija je sljedeća: SP RS nema niti jednu potpredsjednicu, dok se u glavnom odboru stranke nalazi 15 žena (ili 25%) od ukupno 60 članova/ica. U izvršnom odboru Socijalističke partije nema niti jedne žene.

Situacija nije bolja ni ukoliko pogledamo liste ove stranke za izbore 2014. godine. Od ukupno 12 lista ove partije, niti na jednoj nositeljica liste nije bila žena.

Dakle, iz navedenih podataka se jasno vidi da je čestitka Petra Đokića samo mrtvo slovo na papiru, budući da u partiji čiji je on predsjednik žene ne zauzimaju nijednu rukovodeću poziciju i drastično su manje zastupljene od muškaraca.

Zbog toga za ovu izjavu Petar Đokić dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...