Dodiku na „crnoj listi“ društvo prave Mugabe, Lukašenko, Bashar Al Asad…

Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u NSRS, Zdravko Krsmanović prokomentarisao je na svom Twitter profilu susret predsjednika Amerike i Sjeverne Koreje, Donalda Trumpa i Kim Jong Una i tom prilikom dao opasku koja se odnosila na predsjednika RS, Milorada Dodika.

Poslije istorijskog rukovanja u Singapuru Kim Dzong Una i Donalda Trampa zvanično je predsjednik Republike Srpske jedini predsjednik koji i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a.”

Zdravko Krsmanović, 12.06.2018.

Milorad Dodik inače se neko vrijeme nalazi pod sankcijama Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD-a, a kako je još početkom prošle godine saopštila ambasadorica SAD u BiH, Maureen Cormack, sankcije su protiv njega uvedene zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, bez obzira na očiglednu satiru Krsmanovićevog posta na Twitteru, te na činjenicu da je Dodik samo predsjednik entiteta unutar države, iz onoga što se može vidjeti na listi sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca, činjenica je da Krsmanović nije rekao istinu.

Naime, između ostalih, Dodiku na ovoj listi društvo prave i predsjednik Zimbabvea, Robert Gabriel Mugabe; predsjednik Venecuele, Nicolas Maduro; sirijski predsjednik Bashar Al Asad, te predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

S obzirom da Milorad Dodik ipak nije predsjednik države kao što je to Kim Jong Un, a i da nije jedini na listi Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD-a, Krsmanovićevu tvrdnju možemo ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Euroatlanski put BiH nije zavisio od izmjena Izbornog zakona

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izjavio je kako je naša zemlja propustila šansu da stekne kandidatski status za...

Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine. U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske...


Fadil Novalić zaboravio na zaduženje od 180 miliona KM

Na konferenciji za medije koju je upriličio u utorak, 24. jula nakon sjednice Vlade FBiH, federalni premijer Fadil Novalić je komentarišući raspodjelu prihoda od trošarina i akciza, govorio i o...