Dodik sada, ipak, za samo dva entiteta

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od njih.

Govoreći u kontekstu budućeg funksionisanja Bosne i Hercegovine na način kakvog ga on vidi, predsjednik Republike Srpske i kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik izjavio je između ostalog da bi možda bilo pametno da se “postave stvari tako da niko ne smeta nikome, da postoje tri suverena stuba i dva entiteta, koja funkcionišu zasebno, na zajedničkom nivou, radeći ono oko čega se usaglasimo”

Milorad Dodik, 04.10.2018.

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od njih.

Tako je Dodik još na početku trenutnog mandata, januara 2015. godine rekao “da nema ništa protiv formiranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini” i dodao:

Mi smo o tome se izjasnili i rekli da nemamo ništa protiv, ali naravno ta teritorijalna reorganizacija može da se dešava u Federaciji BiH i ne može da zadire u Republiku Srpsku.

Milorad Dodik, 15.01.2015.

Tokom mandata 2014-2018. u više navrata je ponovio isti stav, te je govoreći o trećem entitetu i ponavljajući da Republika Srpska “ne bi mogla biti do nikavih transformacija niti dio hrvatskih prava”, polovinom marta ove godine Dodik rekao:

Ne bih bio protiv bilo koga. Tvrdim kako bi to doprinijelo stabilizovanju BiH. Dobili bismo tri jasna centra odlučivanja koja ionako moraju graditi kompromis. Svi bi se osjećali svoji na svome.

Milorad Dodik, 15.03.2018.

I krajem jula mjeseca 2018. godine, na novinarsko pitanje “da li može doći do formiranja trećeg entiteta u BiH”, Dodik je odgovorio:

Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo.

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Obzirom na posljednju izjavu Milorada Dodika u kojoj između ostalog tvrdi da bi možda bilo pametno da se “postave stvari tako da niko ne smeta nikome, da postoje tri suverena stuba i dva entiteta”, Istinomjer njegovom stavu o tome koliko bi entiteta trebala da ima Bosna i Hercgovina daje ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Dodik protiv vremenskih (ne)prilika

Još uvijek aktuelni predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik...

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju broj neprovedenih presuda i odluka Ustavnog suda BiH. Kometarišući položaj...Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon izbora neće biti krize vlasti, te da će brzo doći do formiranja vlasti na svim...