Dodik i SAD: Od priželjkivanog poziva do stvarnih sankcija

Na vijest o sankcijama koje su mu juče uvedene, Milorad Dodik reagovao je salvom optužbi na račun ambasadorke SAD u BiH, te ponavljanjem jedne dokazane neistine.

 

Kao što vidite, njihova politika je doživjela slom na izborima u novembru u SAD. Ja sam i dalje politički aktivan i zbog tog je uslijedila odmazda. Vjerovatno je ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju od mojih prijatelja bliskih dolazećoj administraciji. I to je bila kapisla koju su oni upalili da bi spriječili moj odlazak, jer naprosto nisu mogli podnijeti da me vide tamo.

 

Milorad Dodik, 18.01.2017.

Američka ambasada u BiH juče je objavila da su protiv Milorada Dodika uvedene sankcije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako je navedeno, sankcije protiv Dodika pokrenute su, uz konsultacije sa State Departmentom, od strane Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD.

“Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma” izjavila je, u svom zvaničnom obraćanju, ambasadorka SAD u BiH, Maureen Cormack.

 

Nakon što je objavljena ova vijest, Dodik je najavio da će svoj komentar dati na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je ponovio tvrdnje koje je i ranije iznosio – da ga je njegova “beskompromisna politika” učinila metom odlazeće administracija SAD-a, te da Cormack protiv njega provodi “ličnu odmazdu”.

Dodik je, pored toga, ponovo “potegnuo” i priču o navodnom pozivu na inauguraciju dolazećeg Predsjednika SAD, Donalda Trumpa i ustvrdio da je baš taj poziv bio ključni razlog za uvođenje sankcija protiv njega.

 

Ovakvog poziva, međutim, nikada nije ni bilo, o čemu je Istinomjer već pisao. Dodik je bio pozvan na Faith, Freedom and Future Inaugural Reception (Prijem „Vjera, sloboda i budućnost“), koji će se održati u hotelu Hyatt Regency u Washingtonu, 20.01.2016. u 18:30, a ne na samu inauguraciju. Pozivnica za ovaj događaj u organizaciji desničarskog Savjeta za istraživanje porodice (Family Research Council), koju je Dodik pokazao prije par sedmica, nije stigla ni od koga iz dolazeće administracije, već, najvjerovatnije, od bivšeg kongresmena Roberta McEwena, izvršnog direktora Council for National Policy, jedne od organizacija koje sponzorišu “Faith and Freedom Ball”. Dodik, dakle, nikada nije pozvan ni na jednu od zvaničnih ceremonija Trumpove inauguracije, kao što su polaganje zakletve, svečana parada i zvanični “predsjednički balovi”.  

Dodikov pokušaj da uvođenje sankcija objasni navodnim pozivom na Trumpovu inauguraciju čini se još besmislenijim kada se u obzir uzme da je, osim Dodikove, trenutno na snazi tek sedam sankcija za osobe ili organizacije iz BiH u kategoriji “Balkanskog programa sankcija” – od kojih se jedna odnosi na SDS kao stranku.

 

 

Dodik je i ranije govorio o tome kako je njegov “poziv iz Washingtona” razbjesnio aktuelnu administraciju SAD-a, naročito ističući da mu je osigurano “mjesto u sedmom redu na Trumpovoj inauguraciji” i kako je to posebno zasmetalo mnogima koji “ne mogu ni pomisliti da budu pozvani na tako važnu manifestaciju”. Glavni problem sa ovom Dodikovom “teorijom” je, ipak, u tome što ni sam nikada nije primio takav poziv, te i ovu njegovu izjavu ocjenjujemo kao neistinitu.

(istinomjer.ba)

Nova platforma opozicionog djelovanja u RS do juna

Na naredne parlamentarne izbore opozicija RS, u cilju postizanja boljeg izbornog rezultata, planira izaći u...

Selma Ašćerić

Izmjenama Izbornog zakona BiH preko 17.000 Hrvata ne bi imalo svoje predstavnike u Parlamentu FBiH

Izabrani predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 konstantno i kontinuirano potenciraju da su Hrvati u BiH neravnopravni sa ostalim narodima, što je bilo tema i nedavno održanog znanstveno-stručnog skupa...

Selma Ašćerić

Damir Dajanović

Dalio Sijah

Za 6 mjeseci moderniji GP Ivanica i veza sa Dubrovnikom

Unazad nekoliko godina se pričalo o izgradnji modernog graničnog prijelaza Ivanica, između BiH i Hrvatske, koji će odgovarati EU standardima za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju...

Selma Ašćerić