Dodik opet zaboravio kako je SNSD glasao 2002. godine

Milorad Dodik uspio je u dvije godine prvo inicirati provođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u manjem bh. entitetu, pa istu tu inicijativu “suspendovati” u NSRS koja ju je i izglasala. Tokom ove farse, Dodik nije propustio priliku da za prenos nadležnosti sa entiteta na državu, odnosno izglasavanje spornih zakona, optuži opozicione partije u RS.

Nije ni čudo da se u tri mjesca po pet puta dopunjava zakone koji su suštinski važni. Kao što je Krivični zakon, Zakon o tužilaštvu, Zakon o VSTV, Zakon o odbrani, Zakon o obavještajnoj agenciji, Zakon o DGS… Sve ste to donijeli u vaše vrijeme. I ničem se niste suprotstavili i ja sad da očekujem da sa vama se borim. Zašto da se borim, pa vi ste ovo aminovali.”

Milorad Dodik, 06.11.2017.

Podsjećamo, posebna sjednica NSRS, na kojoj je izglasan referendum o Sudu i Tužilaštvu održana je 14. i 15. jula 2015. godine, međutim Odluka o njegovom održavanju objavljena je u Službenom glasniku RS tek 20. septembra ove godine. Dan prije objave odluke Dodik je najavio održavanje posebne sjednice NSRS na kojoj će ova odluka biti suspendovana.

Ako se ovih dana ta odluka i objavi u Službenom glasniku, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će ući u parlament i izglasati suspenziju, jer Republika Srpska ima u vidu međunarodne odnose.”

Milorad Dodik, 19.09.2017.

Dodik je tada rekao i da suspenzija ove odluke “nije znak slabosti, već procjene da u ovom trenutku ne bi bilo političkog konsenzusa o tom pitanju”, te je tako lopticu prebacio na opozicione poslanike u NSRS.

Maratonska sjednica koja je iz 6. novembra prešla u naredni dan polučila je upravo taj ishod – suspenziju referenduma.

Prije dvije godine, Dodikov argument za pokretanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH bila je njihova navodna neustavnost, što se vidi kako iz izjava koje su on i ostali čelnici/e SNSD-a davali o ovom pitanju, tako i iz samog referendumskog pitanja, koje je glasilo: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

No, SNSD iza sebe ima čitav niz postupaka koji pokazuju da je ova partija mijenjala odnos prema “ustavnosti” ovih institucija onako kako im je to odgovaralo u različitim političkim trenucima.

Pored činjenice da su upravo poslanici/e SNSD-a 2002. i 2003. godine glasali za uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH, interesantno je i da je od poslanika ove partije, Milorada Živkovića, došla i inicijativa da se u Predstavničkom domu PSBiH “u paketu” usvoji 19 zakona koje je donio Visoki predstavnik, uključujući i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH, a o tome je ranije pisao i Istinomjer.

SNSD i Milorad Dodik tako su prešli put od podrške osnivanju Suda i Tužilaštva BiH u PSBiH, preko usvajanja odluke o referendumu o njihovom ukidanju, do suspenzije iste.

Sa skupštinske govornice Dodik je optužio opozicione stranke za iste stvari koje su radili poslanici njegove matične stranke u Parlamentu BiH, što je potez koji će Istinomjer ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Sebija Izetbegović “može” do 26. maja odlučiti hoće li učestvovati u utrci, ali Zvizdić ne

Predizborna neizvjesnost o tome koga će SDA predložiti za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u punom je jeku....

Koji je rok za pristup EU i NATO savezu?

Do sada smo svjedočili mnogim najavama i promašenim rokova bh. zvaničnika kada je u pitanju pristup Europskoj uniji i NATO savezu, a što je Istinomjer nebrojno puta i ocijenio. Juče smo imali priliku...

Kandidature za Predsjedništvo BiH i “skrivanje karata”

Najzanimljiviji dio tek slijedi. Usložnjeni geopolitički odnosi, borbe frakcija unutar stranaka za svoje favorite, neizvjesnost vezana za moguće načine rješavanja problema izmjene Izbornog zakona...