Dodik odustao i od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Predsjednik manjeg bh entiteta, Milorad Dodik, poznat je po čestim poigravanjima sa javnošću, plasiranju populističkih izjava, zaoštravanju retorike, čestim prijetnjama ocjepljenjem RS, te raznim nedosljednostima. Posljednje u nizu tiču se najavljenih, a neodržanih referenduma. Najprije je u junu ove godine odustao od referenduma o samostalnosti Republike Srpske, koji je prethodno najavio za 2018. godinu, a sada je odustao i od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Podsjećamo, Dodik je više od 30 puta najavljivao razne referendume.

Ja ću predložiti Narodnoj skupštini da Narodna skupština RS konstatuje da nikada nije dala saglasnost za prenos nadležnosti za formiranje suda i tužilaštva na nivou BiH, da Narodna skupština RS odbacuje nametanje zakona na nivou BiH od strane visokog predstavnika.

(Milorad Dodik, 13.04.2011.)

  1. godine Dodik je i zvanično dobio podršku predstavnika stranaka vladajuće većine u RS da zatraži od Narodne skupštine RS da se „aktivira“ ranija odluka (iz 2011. godine) o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH:

Sada se stvorilo vrijeme da se ta odluka aktivira. Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti od visokih predstavnika.

(Milorad Dodik, 30.06.2015.)

Pitanje o kojem su se trebali  izjašnjavati građani/ke RS-a na referendumu trebalo je biti: „da li prihvatate nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvatate da se u RS-u primjenjuju odluke tih pravosudnih institucija?“

Odluka o raspisivanju ovog referenduma je usvjena prije više od godine, ali nikada nije objavljena u Sl. Glasniku RS. Upravo to je bilo i jedan od zahtjeva opozicije na 21. sjednici NSRS, održanoj 12.09.2017., a koja će ostati upamćena po sveopćem haosu i pometnji. Opozicija je zahtjevala da se ova odluka konačno objavi kako zakon nalaže.

Dragan Čavić je čak “zaprijetio” i podnošenjem krivične prijave zbog neobjavljivanja usvojenih odluka Narodne skupštine RS-a, među kojima je i ova o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, naglašavajući da je “zbog prijetnje sankcijama strpana u ladicu.”

Očito pomalo izrevoltiran, Dodik je “dozvolio” da NSRS objavi ovu odluku. Međutim, vrlo brzo se predomislio i rekao da će odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je objavljena 20.09.2017. u “Službenom glasniku Republike Srpske”, biti suspendovana na nekoj od narednih sjednica republičkog parlamenta.

Suspenzija nije trajno odustajanje od tog pitanja, mi smo trajno nezadovoljni otimanjem nadležnosti od Republike Srpske. Konstelacija međunarodnih odnosa je takva da ne trpi nikakav avanturizam i u tom pogledu nije problem da mi ovu odluku suspendujemo.

Ukoliko se ne bude poštovao Ustav BiH i Dejtonski sporazum, to pitanje se može ponovo vratiti na odlučivanje.

(Milorad Dodik,  20.09.2017.)

Prema njegovim riječima, Republika Srpska od toga ne odustaje, i ostaće na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematizuju, naglašavajući da je “potrebno izgraditi konsenzus o bilo kom referendumu koji treba da se sprovede”.

Opozicija ne zna ni gdje je, ni šta je, kada je bilo oko referenduma glasali su za to, a onda su na terenu učinili sve da ne dođe do glasanja njihovih ljudi.

To je usvajanje referenduma kao načina osvajanja slobode, jer narodu treba pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima i vjerujem da će to jednog dana doći i ovdje.

(Milorad Dodik,  20.09.2017.)

Opozicija RS je ovaj potez nazvala “izdajom”, a Dodika optužuju i da je “iznevjerio građane/ke” i “urušio NSRS”.

Za odustajanje i od ovog referenduma, Dodik od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne...Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći...