Dodik: Niko ne gradi kao RS

Dugo najavljivana Termoelektrana u Stanarima puštena je u rad početkom ove godine, a na njeno puštanje u rad osvrnuo se i predsjednik RS, Milorad Dodik u intervjuu za K3 televiziju.  

Dodik_Stanari

Naime, govoreći o uspjesima Vlade RS u realizaciji kapitalnih projekata, Dodik je kazao kako je TE u Stanarima (snage 300 MW), jedini objekat te vrste izgrađen na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih 40 godina.

Mi smo pokazali da imamo logistiku za izgradnju jedne termoelektrane. Termoelektrane koja nije bila izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije 40 godina. (…) U skladu sa najvećim svjetskim standardima je to urađeno i sada imate jedan kapitalni objekat koji je izgrađen u Stanarima.“

(Milorad Dodik, TV K3, 11.02.2016.)

Međutim, činjenice ni ovoga puta nisu išle u prilog Dodikovim tvrdnjama, a samo u Makedoniji u posljednjih 6 godina u rad su puštene dvije termo elektrane.

Nakon što je nešto ranije u pogon puštena TE Štip, u februaru 2010. godine u pogon je puštena i TE Energetika koja ima instaliranu električnu snagu 300 MW i toplinski učinak 150 MW, a kao gorivo koristi prirodni plin.

Osim u Makedoniji, u zadnjih 40 godina termoelektrane su građene i u drugim zemljama regije.

U Crnoj Gori je tako 1982. godine u rad puštena TE Pljevlja koja ima snagu 210 MW, dok je u Srbiji 1987. godine izgrađena TE Kostolac B. Ova termoelektrana ima dva bloka od 348,5 MW, od kojih je jedan počeo sa radom 1987. godine, a drugi 1991. godine.

Osim ove, u Srbiji je u pomenutom periodu u rad pušteno još nekoliko termoelektrana, od kojih se može izdvojiti ona najveća u Srbiji – TE Nikola Tesla B. Ova termoelektrana ima dvije jedinice pojedinačne snage 620 MW, a u rad su puštene 1983. i 1985. godine. Možemo spomenuti još i da je između 1976. i 1985. godine građena i TE Osijek u Hrvatskoj.   

Dakle, pošto je u posljednjih 40 godina izgrađeno i više od jedne termolekrane na prostoru bivše Jugoslavije, Milorad Dodik od istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Revizorski i konsolidovani izvještaj Budžeta RS nisu “ista, gotovo identična stvar”

Zbog skidanja revizorskog Izvještaja sa dnevnog reda 21. sjednice NSRS održane u septembru, Republika Srpska, ali i...

Aida Ajanović

U čemu je problem sa ugovorom o Transportnoj zajednici: Od Doboja i Zvornika do rotacije i koordinacije

Bosna i Hercegovina potpisala je Ugovor o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope sa nekoliko mjeseci zakašnjenja u odnosu na okolne države. Milorad Dodik već sad najavljuje da će njegova primjena...

Tijana Cvjetićanin

Tijana Cvjetićanin

Dalio Sijah

Nedeljko Čubrilović, Predsjednik NSRS, ipak je poslao policiju “na narodne poslanike”

Istinomjer je u više navrata pisao o najburnijoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 13. septembra. Kršenje Poslovnika NSRS i zakona, te prekoračenje ovlasti, samo su neki od...

Selma Ašćerić