Dodik: Niko ne gradi kao RS

Dugo najavljivana Termoelektrana u Stanarima puštena je u rad početkom ove godine, a na njeno puštanje u rad osvrnuo se i predsjednik RS, Milorad Dodik u intervjuu za K3 televiziju.  

Dodik_Stanari

Naime, govoreći o uspjesima Vlade RS u realizaciji kapitalnih projekata, Dodik je kazao kako je TE u Stanarima (snage 300 MW), jedini objekat te vrste izgrađen na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih 40 godina.

Mi smo pokazali da imamo logistiku za izgradnju jedne termoelektrane. Termoelektrane koja nije bila izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije 40 godina. (…) U skladu sa najvećim svjetskim standardima je to urađeno i sada imate jedan kapitalni objekat koji je izgrađen u Stanarima.“

(Milorad Dodik, TV K3, 11.02.2016.)

Međutim, činjenice ni ovoga puta nisu išle u prilog Dodikovim tvrdnjama, a samo u Makedoniji u posljednjih 6 godina u rad su puštene dvije termo elektrane.

Nakon što je nešto ranije u pogon puštena TE Štip, u februaru 2010. godine u pogon je puštena i TE Energetika koja ima instaliranu električnu snagu 300 MW i toplinski učinak 150 MW, a kao gorivo koristi prirodni plin.

Osim u Makedoniji, u zadnjih 40 godina termoelektrane su građene i u drugim zemljama regije.

U Crnoj Gori je tako 1982. godine u rad puštena TE Pljevlja koja ima snagu 210 MW, dok je u Srbiji 1987. godine izgrađena TE Kostolac B. Ova termoelektrana ima dva bloka od 348,5 MW, od kojih je jedan počeo sa radom 1987. godine, a drugi 1991. godine.

Osim ove, u Srbiji je u pomenutom periodu u rad pušteno još nekoliko termoelektrana, od kojih se može izdvojiti ona najveća u Srbiji – TE Nikola Tesla B. Ova termoelektrana ima dvije jedinice pojedinačne snage 620 MW, a u rad su puštene 1983. i 1985. godine. Možemo spomenuti još i da je između 1976. i 1985. godine građena i TE Osijek u Hrvatskoj.   

Dakle, pošto je u posljednjih 40 godina izgrađeno i više od jedne termolekrane na prostoru bivše Jugoslavije, Milorad Dodik od istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

BiH nije jedinstvena na planeti Zemlji

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi se održati za nešto manje od godinu dana, a jedno od ključnih pitanja je...

Damir Dajanović

Šta govori MMF, a šta predstavnici vlasti?

Predsjednik i premijerka Republike Srpske često govore o dogovorenom i nikada aktiviranom kreditnom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, uglavnom ističući da je RS ispunila sve obaveze prema...

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Aida Ajanović

U čemu je problem sa ugovorom o Transportnoj zajednici: Od Doboja i Zvornika do rotacije i koordinacije

Bosna i Hercegovina potpisala je Ugovor o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope sa nekoliko mjeseci zakašnjenja u odnosu na okolne države. Milorad Dodik već sad najavljuje da će njegova primjena...

Tijana Cvjetićanin