Dodik: Niko ne gradi kao RS

Dugo najavljivana Termoelektrana u Stanarima puštena je u rad početkom ove godine, a na njeno puštanje u rad osvrnuo se i predsjednik RS, Milorad Dodik u intervjuu za K3 televiziju.  

Dodik_Stanari

Naime, govoreći o uspjesima Vlade RS u realizaciji kapitalnih projekata, Dodik je kazao kako je TE u Stanarima (snage 300 MW), jedini objekat te vrste izgrađen na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih 40 godina.

Mi smo pokazali da imamo logistiku za izgradnju jedne termoelektrane. Termoelektrane koja nije bila izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije 40 godina. (…) U skladu sa najvećim svjetskim standardima je to urađeno i sada imate jedan kapitalni objekat koji je izgrađen u Stanarima.“

(Milorad Dodik, TV K3, 11.02.2016.)

Međutim, činjenice ni ovoga puta nisu išle u prilog Dodikovim tvrdnjama, a samo u Makedoniji u posljednjih 6 godina u rad su puštene dvije termo elektrane.

Nakon što je nešto ranije u pogon puštena TE Štip, u februaru 2010. godine u pogon je puštena i TE Energetika koja ima instaliranu električnu snagu 300 MW i toplinski učinak 150 MW, a kao gorivo koristi prirodni plin.

Osim u Makedoniji, u zadnjih 40 godina termoelektrane su građene i u drugim zemljama regije.

U Crnoj Gori je tako 1982. godine u rad puštena TE Pljevlja koja ima snagu 210 MW, dok je u Srbiji 1987. godine izgrađena TE Kostolac B. Ova termoelektrana ima dva bloka od 348,5 MW, od kojih je jedan počeo sa radom 1987. godine, a drugi 1991. godine.

Osim ove, u Srbiji je u pomenutom periodu u rad pušteno još nekoliko termoelektrana, od kojih se može izdvojiti ona najveća u Srbiji – TE Nikola Tesla B. Ova termoelektrana ima dvije jedinice pojedinačne snage 620 MW, a u rad su puštene 1983. i 1985. godine. Možemo spomenuti još i da je između 1976. i 1985. godine građena i TE Osijek u Hrvatskoj.   

Dakle, pošto je u posljednjih 40 godina izgrađeno i više od jedne termolekrane na prostoru bivše Jugoslavije, Milorad Dodik od istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Šta je to Federacija BiH?

Juče smo ponovo svjedočili gafu trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića koji je u svom uvodnom...

Nerealne prognoze premijerke RS-a

Nakon što smo već ocijenili kao neistinite tvrdnje direktora Fonda PIO RS, Mladena Milića, koji je rekao kako su penzije u ovom entitetu u posljednjih pet godina narasle za više od 15%, slične...Prepreka za izradu Registra boraca nije dozvola Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Već nekoliko dana svjedoci smo protesta i blokada više saobraćajnica od strane nezadovoljnih bivših pripadnika Armije RBiH. Zahtjevi pripadnika boračke populacije usmjereni su na objavljivanje...