Dodik i “bonske ovlasti” (II)

Milorad Dodik izjavio je prekjučer da za njega “Bonske ovlasti” ništa ne znače, makar iza njih stajalo i Vijeće za implementaciju mira. Dodik je, međutim, imao sasvim drugačiji stav o ovlastima OHR-a kada je od njih imao direktne političke koristi.  

Dodik_Stanari

 

On (Valentin Inzko) ima u nekim svojim pravilima ranije datim njemu i ovlaštenja, u uslovima kada je nametnut strah kao način vladanja Bosnom i Hercegovinom i kada su političke elite, prije svega u Republici Srpskoj, prihvatale tu jednu podaničku ulogu prema međunarodnoj zajednici. Onda su oni masovno upotrebljavali takozvana bonska ovlaštenja. Mi smo rekli da do toga ne držimo. On može da se slika sa tim gdje god hoće, za nas njegova bonska ovlaštenja nama ništa ne znače ovde, bez obzira kakav iza njih stajao autoritet.

Milorad Dodik, 29.08.2016.

 

Milorad Dodik danas tvrdi da je prihvatanje ovakvih odluka izraz “podaništva političkih elita RS”, iako je upravo on bio taj koji je podržao jednu od prvih odluka o smjeni direktno izabranih funkcionera u BiH – i to, do tada, najviše rangiranog, budući da su se prethodne smjene odnosile uglavnom na funkcije na nivou lokalne samouprave.

Radilo se o odluci o smjeni tadašnjeg Predsjednika RS, Nikole Poplašena, kojoj je direktan povod – a i bezrezervna podrška – bio upravo Milorad Dodik.

Poplašen je smijenjen odlukom koju je tadašnji Visoki predstavnik, Carlos Westendorp, donio 5.3.1999. Razlog za smjenu bilo je Poplašenovo odbijajne da imenuje Milorada Dodika za premijera Republike Srpske, čime je, kako je navedeno u Westendorpovoj odluci “zloupotrijebio autoritet institucije Predsjednika jer nije konsultovao stranke i koalicije u Narodnoj skupštini RS kako bi nominovao premijera i odbio je da nominuje kandidata koji je imao podršku većine u Narodnoj skupštini.” te je “ostavio građane Republike Srpske bez imenovane vlade skoro šest mjeseci, ugrožavajući političke procese i neometanu implementaciju Dejtonskog procesa”.

Dodik je tada u intervjuu za magazin “Vreme” u potpunosti podržao smjenu Nikole Poplašena, bez ikakvog traga osporavanja bonskih ovlasti:  

Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet meseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj RS, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao.

Milorad Dodik, 13.03.1999.

Prešavši put od tvrdnji da je Visoki predstavnik “iznad ustava” države i entiteta, do izjava o tome kako ne priznaje “bonske ovlasti” niti samu instituciju OHR-a, Dodik je pokazao potpunu nedosljednost ranijim stavovima koje je iznosio u vrijeme dok je bio poznat kao “miljenik međunarodne zajednice”.

(istinomjer.ba)

 

 

Dodik protiv vremenskih (ne)prilika

Još uvijek aktuelni predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik...

Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon izbora neće biti krize vlasti, te da će brzo doći do formiranja vlasti na svim...Dodik u sljedećem nastavku Istjerivača duhova

U skladu sa preliminarnim rezultatima za utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik dobit će svoj kabinet u Sarajevu na adresi Maršala Tita br. 16. No, prije nego...