Do kraja 2018. biće zamijenjen dotrajali kosi lift na Ciglanama

Sudeći prema prošlogodišnjoj najavi, i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji iste, općina Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem uskoro bi mogla riješiti problem koji stanovnici/ce sarajevskog naselja Ciglane godinama imaju sa (ne)funkcionisanjem kosog lifta. Prema posljednjim informacijama Općina je raspisala međunarodni tender za rekonstrukciju kosog lifta, a riješini su i imovinsko pravni odnosi.

Krajem prošle godine načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić obećao je da će u ovoj godini kosi lift na Ciglanama ponovo biti u funkciji.

U 2018. godini ja vjerujem da ćemo ovu aktivnost, po pitanju kosog lifta započeti, i siguran sam da ćemo to svakako završiti.

(Nedžad Ajnadžić, 08.11.2017.)

U novembru prošle godine iz resornog ministarstva je rečeno da je “rješavanje papirologije” koja je u nadležnosti ministarstva saobraćaja KS u toku, te da bi nadležne službe u narednih par mjeseci trebale završiti svoj dio posla.

Kosi lift trenutno je u izuzetno lošem stanju i nije u funkciji od 31.12.2017. godine. Za dobijanje obavezne licence za upravljanje liftom potrebno je uraditi generalni remont istog. Obzirom da izdvajanje od cca 50.000 KM, koliko je potrebno za remont, nije bila opcija za KJKP GRAS odlučeno je da izgradnju novog lifta, i upravljanje istim ubuduće, preuzme Općina Centar Sarajevo.

Građani na Ciglanama su u teškoj poziciji i ogorčeni činjenicom da lift nije u funkciji. Mi moramo tražiti rješenje u što kraćem vremenskom roku. Stoga sam sazvao današnji sastanak na kojem želim da utvrdimo korake koje moramo napraviti da prvo lift stavimo u funkciju, a drugo da upravljanje njim preuzme Općina Centar koja bi se postarala da do ovakvih situacija u budućnosti ne dođe. U ovogodišnjem općinskom budžetu za ovaj projekt smo planirali 700.000 KM, koje ćemo izdvojiti u dvije tranše. U saradnji s Ministarstvom za saobraćaj želimo izgraditi novi lift i dati građanima na raspolaganje. Kao konačno rješenje želim dobiti odobrenje Gradske uprave i gradskih općina da pomenuti lift pređe u naše vlasništvo.

(Nedžad Ajnadžić, 04.01.2018.)

Prema Informaciji koju je KJKP GRAS dostavilo Vladi KS, i koja je razmatrana na 37. radnoj sjednici Skupštini KS, održanoj 31.01.2018. godine, procedura primopredaje i rješavanja imovinsko pravnog statusa ovog lifta je započela. Između ostalog, zaključeno je i da je “potrebno ubrzati postupak uređenja dokumentacije pripreme za sporazum o prenosu prava između Ministarstva saobraćaja KS i Općine Centar” kako bi se lift napokon stavio u funkciju.

Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala međunarodni tender za izbor izvođača radova, a za 30. maj ove godine najavljeno je otvaranje ponuda za izbor izvođača radova. Također, iz Općine Centar je saopšteno kako je općinski načelnik uputio Zavodu za izgradnju KS, koji je i vlasnik zemljišta na kom se nalazi kosi lift, prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji objekta kosi lift na Ciglanama.

Sada slijedi potpisivanje sporazuma između Općine i Zavoda za izgradnju KS-a kojim će Zavod dati Općini zemljište na korištenje bez naknade na period od 99 godina. Općina će izgraditi i upravljati liftom, a nakon 99 godina zemljište se vraća Zavodu. (…) Izabrani izvođač će uraditi glavni projekat i izgraditi lift. Do kraja godine trebali bi imati novi moderni lift na zadovoljstvo građana Ciglana

 (Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije u Općini Centar, 22.05.2018.)

Prema procjenama, dnevno se ovim liftom preveze i do 1.000 stanovnika/ca ovog naselja, pretežno starijih osoba. Kada lift nije u funkciji, građani/ke prinuđeni su pješačiti stepeništem. Općinsko vijeće Centar donijelo je odluku da za vrijeme trajanja radova na izgradnji kosog lifta, građane/ke na relaciji Zetra-Ciglane prevozi Centrotrans-Eurolines.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja 2018. stanovnici/ce naselja Ciglane dobiti novi kosi lift. Općina Centar i načelnik Ajnadžić, za sada, dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba).

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati...

Republika Srpska: Poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima/cama biće kažnjeni

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija ali i raznih socijalnih davanja. Kako sada stvari...Tumač znakovnog jezika u programu Kantonalne televizije TVSA

Nakon dugog niza sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija Sarajevo (TVSA), u maju ove godine čuli smo najavu da će “u najskorije vrijeme” biti...