Do kraja 2018. biće zamijenjen dotrajali kosi lift na Ciglanama

Sudeći prema prošlogodišnjoj najavi, i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji iste, općina Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem uskoro bi mogla riješiti problem koji stanovnici/ce sarajevskog naselja Ciglane godinama imaju sa (ne)funkcionisanjem kosog lifta. Prema posljednjim informacijama Općina Centar je, po okončanju tenderske procedure, zaključila ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom sarajevskom naselju, a ove sedmice započet će radovi na uklanjaju stare konstrukcije.

Krajem prošle godine načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić obećao je da će u ovoj godini kosi lift na Ciglanama ponovo biti u funkciji.

U 2018. godini ja vjerujem da ćemo ovu aktivnost, po pitanju kosog lifta započeti, i siguran sam da ćemo to svakako završiti.

(Nedžad Ajnadžić, 08.11.2017.)

Podsjećamo, kosi lift je u izuzetno lošem stanju i nije u funkciji od 31.12.2017. godine.

Građani na Ciglanama su u teškoj poziciji i ogorčeni činjenicom da lift nije u funkciji. Mi moramo tražiti rješenje u što kraćem vremenskom roku. Stoga sam sazvao današnji sastanak na kojem želim da utvrdimo korake koje moramo napraviti da prvo lift stavimo u funkciju, a drugo da upravljanje njim preuzme Općina Centar koja bi se postarala da do ovakvih situacija u budućnosti ne dođe. U ovogodišnjem općinskom budžetu za ovaj projekt smo planirali 700.000 KM, koje ćemo izdvojiti u dvije tranše. U saradnji s Ministarstvom za saobraćaj želimo izgraditi novi lift i dati građanima na raspolaganje. Kao konačno rješenje želim dobiti odobrenje Gradske uprave i gradskih općina da pomenuti lift pređe u naše vlasništvo.

(Nedžad Ajnadžić, 04.01.2018.)

Na 37. radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 31.01.2018. godine, okončana je procedura primopredaje i rješavanja imovinsko pravnog statusa ovog lifta je započela. Tada je zaključeno i da je “potrebno ubrzati postupak uređenja dokumentacije pripreme za sporazum o prenosu prava između Ministarstva saobraćaja KS i Općine Centar” kako bi se lift napokon stavio u funkciju. Nakon što su riješeni imovinsko pravni problemi Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Sada slijedi potpisivanje sporazuma između Općine i Zavoda za izgradnju KS-a kojim će Zavod dati Općini zemljište na korištenje bez naknade na period od 99 godina. Općina će izgraditi i upravljati liftom, a nakon 99 godina zemljište se vraća Zavodu. (…) Izabrani izvođač će uraditi glavni projekat i izgraditi lift. Do kraja godine trebali bi imati novi moderni lift na zadovoljstvo građana Ciglana

 (Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije u Općini Centar, 22.05.2018.)

Tenderska procedura je okončana i 03.08.2018. godine Općina Centar Sarajevo potpisala je ugovor o izvođenju radova na izgradnji kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane. Za izvođača radova izabran je konzorcij kojeg čine firme “Euro Prost” d.o.o. Gračanica i “Džekos” d.o.o. Sarajevo.

Kosi lift je velika potreba za stanovnike ovog naselja. Bilo je puno administrativnih zapreka uvažavajući činjenicu da nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Danas smo potpisali ugovor sa odabranim izvođačem radova, a od naredne sedmice krećemo sa radovima na demontaži stare konstrukcije. Očekujemo da ćemo po okončanju projekta dobiti moderan lift, što građani Ciglana i zaslužuju. Iskreno se nadam da će do kraja ove godine radovi na izgradnji lifta biti okončani.

(Nedžad Ajnadžić, 03.08.2018.)

Prema procjenama, dnevno se ovim liftom prevozilo i do 1.000 stanovnika/ca ovog naselja, pretežno starijih osoba. Kada lift nije u funkciji, građani/ke su prinuđeni pješačiti stepeništem. Općinsko vijeće Centar donijelo je odluku da za vrijeme trajanja radova na izgradnji kosog lifta, građane/ke na relaciji Zetra-Ciglane prevozi Centrotrans-Eurolines.

Istinomjer će pratiti da li će do kraja 2018. stanovnici/ce naselja Ciglane dobiti novi kosi lift. Općina Centar i načelnik Ajnadžić, za dosadašnje aktivnosti na realizaciji ovog obećanja, dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba).

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...