Dejton po potrebi

Nakon što je početkom prošle sedmice odgođeno održavanje sjednice Doma naroda PSBiH, saopštenjem su se oglasili delegati iz reda srpskog naroda zbog čijeg nedolaska je ova sjednica i odgođena. Potpisnici saopštenja Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić kažu kako na sjednice ne dolaze zbog antidejtonskog djelovanja Bakira Izetbegovića.

Suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma je konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju revizije izostalo. Ovo je prilika da se ukaže na neproduktivan rad Vijeća ministara BiH što je vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni koji su od interesa za evropski put i život njenih građana. Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Vijeću ministara nisu našli zakoni koji su uslov MMF-a, kao što je Zakon o akcizama i slično.”

Saopštenje delegata Srpskog naroda, 22.03.2017.

Radmanović, Nović i Rodić se ovom izjavom pozivaju na poštivanje Ustava kada je riječ o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije, ali i na neophodnost konsenzusa u BiH. Međutim, ako se vratimo samo pola godine unatrag naći ćemo bar dva primjera vanisnstitucionalnog i neustavnog djelovanja koje su ovi delegati svakao podržali svojim stavovima.

Prvo je 25. septembra prošle godine u RS održan referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. Podsjećamo, Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine je proglasio neustavnim ovaj praznik, da bi NSRS u julu prošle godine donijela odluku o održavanju referenduma 25. septembra.

Nakon toga dogodilo se i obilježavanje 9. januara u Banjaluci koje je kao i održavanje referenduma  izazvalo veliku medijsku pažnju. Ovog puta problem je bio angažman pripadnika Počasne jedinice, Vojnog orkestra i Zastavne grupe Oružanih snaga BiH na smotri u Banjaluci, a slučaj je svoj epilog dobio prošle sedmice kada je smijenjen zamjenik ministrice odbrane, Sead Jusić.

Sa druge strane tri delegata su kritikovali rad Vijeća ministara iako sami nisu došli na sjednicu, a treba spomenuti i kako poslanici SNSD-a gotovo cijeli mandat u intervalima ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma PSBiH, te kako tvrde neće ni prisustvovati dok se na dnevni red ne uvrsti tačka o smjeni Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg doma.

Ako uzmemo u obzir sve navedena antiustavna djelovanja i kontinuirane blokade rada državnih institucija većinom od strane predstavnika SNSD-a, možemo zaključiti kako su i stavovi iznešeni u saopštenju srpskih delegata u najmanju ruku nedosljedni pošto se već godinama na Dejton pozivaju po potrebi.

Posljedica svega svakako će biti loša realizacija reformskih prioriteta na koje se obavezala aktuelna vlast na državnom i entitetskim nivoima.

(Istinomjer.ba)

Moratorij na zapošljavanje u državnoj upravi FBiH nije produžen

Još u martu ove godine, federalni premijer Fadil Novalić, hvalio se moratorijem na zapošljavanje u javnoj upravi kao...

Dušanka Majkić ipak na sjednici Komisije za vanjsku politiku

Iako su još sredinom prošle godine iz SNSD-a odlučili da neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija, Dušanka Majkić, zastupnica ove stranke u PSBiH, vratila se i prisustvovala posljednjoj...


Vlada RS-a ipak donijela odluku o još jednoj pozajmici Željeznicama RS-a

Samo dva mjeseca ranije, ministar Trninić je uvjeravao javnost da, bez obzira hoće li efektivnost kredita Svjetske banke biti ostvarena u junu mjesecu 2018. godine “pozajmica za otpremnine od Vlade...