Dejton po potrebi

Nakon što je početkom prošle sedmice odgođeno održavanje sjednice Doma naroda PSBiH, saopštenjem su se oglasili delegati iz reda srpskog naroda zbog čijeg nedolaska je ova sjednica i odgođena. Potpisnici saopštenja Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić kažu kako na sjednice ne dolaze zbog antidejtonskog djelovanja Bakira Izetbegovića.

Suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma je konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju revizije izostalo. Ovo je prilika da se ukaže na neproduktivan rad Vijeća ministara BiH što je vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni koji su od interesa za evropski put i život njenih građana. Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Vijeću ministara nisu našli zakoni koji su uslov MMF-a, kao što je Zakon o akcizama i slično.”

Saopštenje delegata Srpskog naroda, 22.03.2017.

Radmanović, Nović i Rodić se ovom izjavom pozivaju na poštivanje Ustava kada je riječ o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije, ali i na neophodnost konsenzusa u BiH. Međutim, ako se vratimo samo pola godine unatrag naći ćemo bar dva primjera vanisnstitucionalnog i neustavnog djelovanja koje su ovi delegati svakao podržali svojim stavovima.

Prvo je 25. septembra prošle godine u RS održan referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. Podsjećamo, Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine je proglasio neustavnim ovaj praznik, da bi NSRS u julu prošle godine donijela odluku o održavanju referenduma 25. septembra.

Nakon toga dogodilo se i obilježavanje 9. januara u Banjaluci koje je kao i održavanje referenduma  izazvalo veliku medijsku pažnju. Ovog puta problem je bio angažman pripadnika Počasne jedinice, Vojnog orkestra i Zastavne grupe Oružanih snaga BiH na smotri u Banjaluci, a slučaj je svoj epilog dobio prošle sedmice kada je smijenjen zamjenik ministrice odbrane, Sead Jusić.

Sa druge strane tri delegata su kritikovali rad Vijeća ministara iako sami nisu došli na sjednicu, a treba spomenuti i kako poslanici SNSD-a gotovo cijeli mandat u intervalima ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma PSBiH, te kako tvrde neće ni prisustvovati dok se na dnevni red ne uvrsti tačka o smjeni Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg doma.

Ako uzmemo u obzir sve navedena antiustavna djelovanja i kontinuirane blokade rada državnih institucija većinom od strane predstavnika SNSD-a, možemo zaključiti kako su i stavovi iznešeni u saopštenju srpskih delegata u najmanju ruku nedosljedni pošto se već godinama na Dejton pozivaju po potrebi.

Posljedica svega svakako će biti loša realizacija reformskih prioriteta na koje se obavezala aktuelna vlast na državnom i entitetskim nivoima.

(Istinomjer.ba)

(Ne)domaćinski odnos ministra Juske prema budžetu i službeno vozilo vrijedno preko 80.000 KM

Nakon što je postao ministar saobraćaja i komunikacija, Ismir Jusko je zbog svojih postupaka, poput odbijanja putovanja...

Selma Ašćerić

Predsjedništvo, Sejdić i Finci, Mostar, Dom naroda… O čemu smo ono pričali?

Nedosljednosti HDZ BiH u vezi sa implementacijom presude “Sejdić i Finci” nižu se godinama, ali su komentari vrha stranke povodom novog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH uspjeli prevazići sve...

Tijana Cvjetićanin

Stečaj nije bio opcija prije izbora


Damir Dajanović

Tijana Cvjetićanin

Aida Ajanović

Ukidanjem poreskih olakšica, zasnovanih na porodici, plaćat će se i “porez na djecu”

U tekstu Prednacrta zakona o porezu na dohodak u FBiH, riječi „olakšice“ i „djeca“ ne postoje ni zasebno, niti u međusobnoj sprezi. Naime, ukoliko prednacrt ovog zakona bude usvojen, poreske olakšice...

Selma Ašćerić