Da li ćemo biti pošteđeni privremenih zaštitnih mjera na uvoz čelika u EU

Po završetku današnjeg sastanka koji se po ovom pitanju vodio između pregovaračkog tima ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske Komisije, ministar Šarović je još jednom izrazio optimizam.

Nakon što je 04.08.2018. godine, od strane ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića upućeno pismo “Evropskoj komisiji – Generalnom direktoratu za trgovinu, u kome je zatraženo izuzeće Bosne i Hercegovine iz provedbene Uredbe Komisije (EU) od 17. jula 2018. o uvođenju privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku Uniju”, Šarović je naglasio da je uvjeren da “do najgoreg scenarija neće doći, te da će se u narednom periodu iznaći modaliteti za izuzimanje Bosne i Hercegovine i sprečavanje negativnih efekata očekivanog preusmjeravanja trgovine”, što je Istinomjer već imao priliku da zabilježi.

Po završetku današnjeg sastanka koji se po ovom pitanju vodio između pregovaračkog tima ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske Komisije, ministar Šarović je još jednom izrazio optimizam saopštivši kako “očekuje da će Bosna i Hercegovina biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika u Evropskoj uniji”, te dodao:

Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno, i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere.

Mirko Šarović, 13.09.2018.

Navodeći još da “sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti”, naš pregovarački tim naglasio je da se stavovi bosanskohercegovačke strane “prvenstveno temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”.

Istinomjer ovim obećanju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića u vezi oslobađanja Bosne i Hercegovine od uvođenja zaštitinih mjera na uvoz čelika u Evropsku uniju daje ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti da li će ono biti ispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...