Čubrilović se zabrojao

Nedeljko ČubrilovićPredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, predstavio je 16.04.2015. godine, u nastavku Treće sjednice, program rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2015. godinu, po kojem je planirano da u ovoj godini bude razmotreno 88 zakona. U obraćanju poslanicima, predsjednik Čubrilović naglasio je da je aktuelni, deveti saziv NS RS, do tog dana usvojio 19 zakona, koji su predviđeni ovogodišnjim programom rada parlamenta.

On je podsjetio da je aktuelni saziv do danas usvojio zakone koje se odnose na sljedeće oblasti: porez na dohodak, rokove za izmirenje novčanih obaveza, porez na nepokretnosti, porez na dobit, zdravstvenu zaštitu, računovodstvo i reviziju, registar finansijskih izvještaja, investicione fondove, osiguranje u saobraćaju, advokaturu, javni red i mir, imovinu kojom upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima, bezbjednost u poslovanju sa gotovim novcem, stočarstvo, vino, jaka alkoholna pića, veterinarstvo, hranu i poljoprivredne zadruge.

Da izgovorene riječi predsjednika NS RS nisu u potpunosti tačne, lako se može utvrditi uvidom u Službeni glasnik Republike Srpske za protekli period. Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate izbora za NS RS 27.10.2015. godine, a prvu redovnu sjednicu ista je održala 24.11.2015. godine. Od tog dana, pa do danas, NS RS je zapravo usvojila samo 5 zakona. Radi se o slijedećim zakonima, Zakon o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovinskim novcem i drugim vrijednostima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, Zakon o javnom redu i miru, Zakon o izmjenama Zakona o potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske, te Zakon o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2015. godinu.

Ostali zakoni, koji se donose u sklopu oblasti koje Čubrilović spominje, nalaze se u zakonodavnoj proceduri, ali isti još uvijek nisu usvojeni. Tako su npr. zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o stočarstvu usvojeni u formi prijedloga, dok se zakoni o advokaturi, osiguranju u saobraćaju, porezu na dohodak, porezu na nepokretnosti još uvijek nalaze u formi nacrta.

S obzirom da je NS RS od konstituisanja do danas, a u odnosu na planirane zakone za 2015. godinu, ipak usvojila njih pet, dok se veliki broj zakona, čak 29, nalazi u zakonodavnoj proceduri, izjava predsjednika NS RS se može ocijeniti kao poluistinita.

(istinomjer.ba)

Bez novog lica ViK-a i “tumbanja” kompletnog preduzeća

Prošlo je više od deset dana od obećanja premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića o “novom licu“ “Vodovoda i...

Selma Ašćerić

Do kraja mjeseca tehnički prijem i otvaranje državnog zatvora u Vojkovićima

BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Kamen temeljac za državni zatvor, u sarajevskom naselju Vojkovići, postavljen je davne 2006. Izgradnja...

Selma Ašćerić

The EC Questionnaire awaits another deadline


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Dalio Sijah

Do kraja novembra uknjižba još tri lokacije vojne imovine

Iako se očekivalo da BiH u julu prošle godine, na samitu NATO pakta u Varšavi, dobije Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), to se nije desilo. Ni na ovogodišnjem samitu nije bilo pomaka, a jedna od...

Selma Ašćerić