Čubrilović se zabrojao

Nedeljko ČubrilovićPredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, predstavio je 16.04.2015. godine, u nastavku Treće sjednice, program rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2015. godinu, po kojem je planirano da u ovoj godini bude razmotreno 88 zakona. U obraćanju poslanicima, predsjednik Čubrilović naglasio je da je aktuelni, deveti saziv NS RS, do tog dana usvojio 19 zakona, koji su predviđeni ovogodišnjim programom rada parlamenta.

On je podsjetio da je aktuelni saziv do danas usvojio zakone koje se odnose na sljedeće oblasti: porez na dohodak, rokove za izmirenje novčanih obaveza, porez na nepokretnosti, porez na dobit, zdravstvenu zaštitu, računovodstvo i reviziju, registar finansijskih izvještaja, investicione fondove, osiguranje u saobraćaju, advokaturu, javni red i mir, imovinu kojom upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima, bezbjednost u poslovanju sa gotovim novcem, stočarstvo, vino, jaka alkoholna pića, veterinarstvo, hranu i poljoprivredne zadruge.

Da izgovorene riječi predsjednika NS RS nisu u potpunosti tačne, lako se može utvrditi uvidom u Službeni glasnik Republike Srpske za protekli period. Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate izbora za NS RS 27.10.2015. godine, a prvu redovnu sjednicu ista je održala 24.11.2015. godine. Od tog dana, pa do danas, NS RS je zapravo usvojila samo 5 zakona. Radi se o slijedećim zakonima, Zakon o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovinskim novcem i drugim vrijednostima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, Zakon o javnom redu i miru, Zakon o izmjenama Zakona o potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske, te Zakon o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2015. godinu.

Ostali zakoni, koji se donose u sklopu oblasti koje Čubrilović spominje, nalaze se u zakonodavnoj proceduri, ali isti još uvijek nisu usvojeni. Tako su npr. zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakon o stočarstvu usvojeni u formi prijedloga, dok se zakoni o advokaturi, osiguranju u saobraćaju, porezu na dohodak, porezu na nepokretnosti još uvijek nalaze u formi nacrta.

S obzirom da je NS RS od konstituisanja do danas, a u odnosu na planirane zakone za 2015. godinu, ipak usvojila njih pet, dok se veliki broj zakona, čak 29, nalazi u zakonodavnoj proceduri, izjava predsjednika NS RS se može ocijeniti kao poluistinita.

(istinomjer.ba)

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od...

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati Zakon o izbornim jedinicama FBiH, kojeg je nedavno usvojio Predstavnički dom...


Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...