Čovićeve muke: Zavezati ili odvezati ruke ministrima

Dragan ČovićNova federalna Vlada, stara samo mjesec i pol dana i sa samo pet do sada održanih sjednica, već se uspjela naći pred krizom koja je prijetila raspadom vladajuće koalicije koju čine SDA, HDZ BiH i DF. Odnosi koji su unutar vladajućih struktura u FBiH prije samo četiri mjeseca izgledali kao obećavajući, unazad desetak dana suočili su se sa, na prvi pogled, nesavladivim problemima.

Problemi unutar “obećavajuće” Vlade FBiH nastali su zbog uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javnih preduzeća. Demokratska fronta je tražila da imenovanja vrše resorna ministarstva, dok je, s druge strane, HDZ insistirao da se uredbom reguliše pravo Vlade da to čini. SDA je stao na stranu HDZ-a, da bi se na kraju koalicioni partneri dogovorili da uredbu do daljnjeg ostave po strani.

Problemi su se nastavili nakon što je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Reuf Bajrović, izjavio da Demokratska fronta neće podržati smjene direktora javnih preduzeća koje je imenovala prethodna vlada, koje je zahtijevao HDZ BiH. Riječ je o preduzećima Elektroprivreda HZHB, Aluminij Mostar, te HT Mostar. Ministar je tada pojasnio da je cilj DF-a da na ove pozicije dođu osobe koje najbolje znaju raditi svoj posao, te da će se konkursi za nove direktore ovih preduzeća raspisati nakon što sadašnjim direktorima istekne mandat.

Nezadovoljni takvom odlukom, a i činjenicom da je premijer Vlade FBiH odbio na dnevni red sjednice Vlade uvrstiti smjene uprava javnih preduzeća, ministri HDZ-a BiH odbili su sudjelovati na zadnje dvije sjednice Vlade FBiH. Situacija je dodatno potpirivana od strane predsjednika te stranke, Dragana Čovića, koji je rekao da postoje dva načina za izlazak iz trenutne situacije u kojoj se FBiH nalazi – hitno rješenje problema ili raspad koalicije na svim nivoima vlasti.

Čović je ipak, nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, najavio da bi ipak moglo doći do rješenja ovog problema. Najavljujući skori rasplet krize u FBiH i komentarišući potencijalne razgovore sa Željkom Komšićem, Čović je, između ostalog, kazao da “…Kadrovska politika nije trgovina foteljama i nema smisla da dovedemo ministre u Federalnu vladu i da im svežemo ruke.”

S obzirom da je upravo HDZ zahtijevao da se “ministrima svežu ruke” i cijelu priču pretvorio u “trgovinu foteljama”, ova Čovićeva izjava dobija ocjenu “nedosljedno”

Gdje predsjednici polažu zakletvu i idu na posao?

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno je dao intervju televiziji N1. Upitan za mogućnost kandidature na...

Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se Općina opredijelila za realizaciju ovog projekata kroz model javno privatnog partnerstva,...

Za pet godina samo najveće penzije u RS su porasle za više od 15%

Direktor Fonda PIO RS, Mladen Milić, najavio je novo vanredno povećanje penzija u RS za 3%, od aprila ili maja ove godine. Milić je pored toga izjavio i kako su penzije u ovom entitetu u posljednjih...