Čović okreće pravila bh diplomatije?

Prije nepunih godinu dana, HDZ BiH poslala je u svijet diplomate bez ikakvog diplomatskog iskustva. Danas, njen lider i član Predsjedništva BiH, Draga Čović, ipak traži ozbiljnost prilikom uspostavljanja diplomatsko-konzularne mreže BiH.   

Dragan-Covic-2

Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak o pristupanju izradi Strategije vanjske politike BiH za period 2017. – 2020. godina. Zaključeno je da se formira Radna grupa za izradu Strategije, koja će da analizira kapacitet postojeće strukture MVP-a i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za provedbu predložene Strategije i dostavi Predsjedništvu nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH.

Nakon sjednice, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kazao je za medije:

Potrebno je napraviti analizu naše diplomatsko-konzularne mreže, provjeriti njenu racionalnost i učinkovitost, da jednostavno bude u funkciji naše vanjske politike ako već za nju izdvajamo značajna financijska sredstva.

(Dragan Čović, Klix.ba, 08.05.2016.)

Čović je također dodao:

Rezultati moraju biti primjereni izdvajanjima, a tu mislim i na pripremu naših ljudi koji odlaze u diplomatiju i njihovu komunikaciju sa središnjicom. Sve to se mora izdići na jednu višu razinu.

(Dragan Čović, Klix.ba, 08.05.2016.)

Da li će ovakvi stavovi Dragana Čovića značiti i čistku HDZ-ovih diplomatskih kadrova postavljenih godinu dana ranije, uzimajući u obzir njihovo iskustvo i manjak priprema, ili je u pitanju još jedna strategija proizvoljnog sprovođenja, nameće se kao pitanje.

Podsjećemo, početkom juna prošle godine mediji su objavili zanimanja i iskustvo u diplomatiji HDZ-ovih kadrova. Tako je Čović za generalnog konzula u Čikagu postavio vlasnika portala “Poskok” Ivana Šušnjara; za ambasadoricu u Švedskoj Vesnu Ćuzić, predsjednicu udruženja “Međunarodno kumstvo djetetu” iz Širokog Brijega, dok je Zvonko Mišković, predsjednik Privredne komore Posavskog kantona, postavljen za generalnog konzula u Štutgartu. Niko od Čovićevih “diplomata” nije posjedovao nikakvo diplomatsko iskustvo ili reference koje bi opravdale njihov izbor za ove pozicije.

Da stvar bude gora, i svakako ne ide u prilog najnovijim Čovićevim izjavama o pripremima kadrova za odlazak u diplomatiju, sam Šušnjar se prije godinu dana pohvalio načinom izbora za konzula u Čikagu.

Dakle, niko iz HDZ-a se nije ponudio, ja sam tražio termin za razgovor, rekao sam da želim to mjesto – i na kraju ga dobio.

(Ivan Šušnjar, Nezavisne, 04.06.2015. godine)

Bez analize, priprema, i bez iskustva.

U želji da BiH u diplomatske vode uvijek šalje najkvalitetnije ljude, izradu Strategije i Zakona svakako podržavamo, a Draganu Čoviću za dosadašnje ponašanje dajemo ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Izmjene Izbornog zakona BiH: Čovićev optimizam bez razloga

Lider HDZ-a i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izrazio je sredinom marta uvjerenje kako će se rješenje za izmjene...

Da li je SDA zatečena potezom Konakovića ili nije?

Jučerašnja izjava potpredsjenika SDA, Safeta Softića vezana za izlazak bivšeg premijera Kantona Sarajevo iz svoje matične političke organizacije, ne korespondira sa predhodno iznešenim...


Premijerska izjava 3u1

U moru izjava bh. zvaničnika koje Istinomjer ocjenjuje, rijetko kad smo imali priliku svjedočiti izjavi koja je istovremeno i neistinita, i nedosljedna i istovremeno se može svrstati u rubriku...