Cijene goriva: Nije svaka treća litra “džaba”

Od početka ove godina bili smo svjedoci tri vala poskupljenja goriva u BiH. Komentirajući proteste građana/ki Republike Srpske, koji negoduju zbog povećanja cijena goriva, predsjednik RS, Milorad Dodik izjavio je da “protesti nemaju osnova” obzirom da je “gorivo u Srpskoj najjeftinije”.

Gorivo u Federaciji BiH je za deset odsto skuplje u odnosu na Srpsku, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovdje je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku. Cijena nafte je skočila na svjetskom tržištu i to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Sve je stvar berze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti.

(Milorad Dodik, 07.06.2018.)

Cijena goriva u FBiH iznosi 2.30 KM (dizel), a u Republici Srpskoj 2,25 KM. Dakle, prikazana cijena dizela u Federaciji BiH veća je za 5 feninga, što je 2,2% više.

Nadalje, cijena jednog litra dizela u Hrvatskoj iznosi 2,64 KM, što je za 17% skuplje nego u RS. Gorivo u Srbiji skuplje je za 20% (1L=2,69 KM), u Grčkoj i Albaniji za 23% (1L=2,77 KM), u Sloveniji i Crnoj Gori za 13% (1L=2,54 KM), a u Italiji za 32% (1L=2,97 KM).

Na kraju, nije na odmet ni napomenuti da osim što je iznio pogrešne komparativne podatke kada su u pitanju cijene goriva u zemljama regiona, Dodik nije uzeo u obzir da je prosječna plata u RS (koja iznosi 824 KM) među najnižim u regionu, što također ne ide u prilog njegovim tvrdnjama.

Milorad Dodik, za svoju izjavu o razlici u cijenama goriva u Republici Srpskoj i zemljama regiona dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Penzije u RS ipak neće zabilježiti rast od 20%

Premijerka RS, Željka Cvijanović najavila je povećanje penzija u ovom entitetu za 2,5% već od narednog mjeseca, te je...

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u oktobru 2018. godine je i "Proevropski blok”, za čije će kandidate imati priliku da...


Gratz ponovo u proceduru uputio izmjene zakona koje se tiču provedbe presude u vezi sa statusom notara

U najavi 27. Redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na prijedlogu dnevnog reda, između ostalog našao se i “paket izmjena nekoliko zakona koji se tiču provedbe presude Ustavnog suda u...