“Buroj Ozone” – samo što nije

“Buroj Ozone”, “najveći turistički grad na Balkanu”, projekat Općine Trnovo, iz mjeseca u mjesec, već pola godine, čeka početak gradnje. Vlasti te općine zaboravljaju na dosada obećano, pa najavljuju nove datume za postavljanje kamena temeljca. 

SARAJEVO, 18. augusta (FENA) - Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone na području općine Trnovo počet će u prvoj sedmici septembra, najavio je izvršni direktor kompanije Buroj Ismail Ahmad. Foto FENA/Emir Burlovic

Na nedavno održanoj konferenciji za medije, načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo, najavio je svečano postavljanje kamena temeljca za turistički kompleks “Buroj Ozone” za 19. septembar. Tom prilikom kazao je da je od početka realizacije projekta bio optimističan, te polagao nade u investiciju koja može donijeti prosperitet, kako na području Kantona Sarajevo, tako i u cijeloj BiH.

Prije dvije godine, kada sam upoznao Ismaila Ahmeda i kada smo pokrenuli priču o izgradnji kompleksa Buroj Ozone, znao sam da će konstruktivan razgovor biti pretočen u djelo. Sastali smo se šest mjeseci nakon prvog razgovora i dogovorili smo gradnju turističkog kompleksa. Za Općinu Trnovo ovo znači novo upoznavanje s investitorima koji dolaze s Bliskog istoka. Prije gradnje kompleksa uložili smo velike napore u pripremu, a radi se o planu koji obuhvata površinu od 137 hektara. 

(Ibro Berilo, Klix.ba, 18.08.2016.)

Na prvo čitanje, rekli bismo, pozitivna priča vrijedna 4,5 milijarde KM. Možda bi i bila, da ista već nekoliko puta ranije nije ispričana i obećana, a obećanja ostala neispunjena.

Tako je Berilo, još u novembru 2015. godine govorio o izgradnji integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone”. Tada je obećao postavljanje kamena temeljca 01. aprila.

To je 1. april sljedeće godine. Tada ćemo položiti kamen-temeljac, ograditi parcelu i krenuti s radovima.

(Ibro Berilo, Klix.ba, 10.11.2015. godine)

Nedugo nakon toga, ne komentarišući zašto je probijen rok za postavljanje kamena temeljca, Berilo je nanovo najavio skori početak radova na “Buroj Ozone-u”.

Nastojat ćemo ubrzati izradu i donošenje regulacionog plana “Prečko polje” i sve ostale projektne dokumentacije. Učinit ćemo sve da se kamen temeljac budućeg najvećeg turističkog naselja u jugoistočnoj Evropi postavi do ramazana. I odmah kada se postavi kamen temeljac može se očekivati i početak radova.

(Ibro Berilo, Faktor.ba, 16.04.2016. godine)

Ubrzo nakon toga, na službenoj Facebook stranici kompanije Buroj International Group mogla se pronaći informacija da se postavljanje kamena temeljca i početak izgradnje ovog turističkog grada očekuje tek nakon mjeseca ramazana (05.07.2016.).

Istinomjer je već ranije pisao o datim obećanjima načelnika Berila, te iste ocijenio kao neispunjene.

Ukoliko zbrojimo, četiri različita obećanja za početak izgradnje pompezno najavljivanog “grada u općini”. Do sada, tri neispunjena. Načelnik Općine Trnovo često je mijenjao mišljenje o početku izgradnje “Buroj Ozon-a”, bez prethodnih obrazloženja i opravdanja, pa s nevjericom očekujemo i 19. septembar. Do tada, sve izjave načelnika Berila mogu se ocjeniti kao nedosljedne.

(istinomjer.ba)

Rek’o pa porek’o

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Dragan Čović, svojevremeno je bio najveći kritičar “sastančenja po kafanama”...

Selma Ašćerić

Čovićeva i HDZ-ova selektivna ravnopravost naroda u BiH

Godinama smo svjedoci negodovanja bosanskih Hrvata, predvođenih trenutno predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, o tome da su Hrvati u BiH neravnopravni, da nemaju legitimne...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Damir Dajanović

Neprincipijelni SBB-ovci postali vrijedni radnici

Sukob lidera SDA i SBB, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, uz periodična zatišja, jedna je od konstanti političkog života u BiH već dugi niz godina. Iako su ove dvije partije u...

Dalio Sijah