Bolnica Kasindo: Bez grčkih novaca nema ni obnove

Bolnica Kasindol
Bolnica Kasindol

Pokretanje međunarodnog tendera za početak građevinskih radova na rekonstrukciji bolnice Kasindo očekuje se u januaru – rekao je danas predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić. Lučić je rekao odbornicima da je ovo saznao u razgovoru sa pomoćnikom ministra zdravlja Republike Srpske Milanom Skrobićem.

(Srna, 24.12.2011.)

FOKUS: Pomenuli ste bolnicu Kasindo, a javnosti je dobro poznato da su sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo mjesecima unazad otvarane informacijom o realizaciji zaključaka u vezi s njenom izgradnjom. To je tumačeno i kao određena vrsta pritiska?

LUČIĆ: Ne vidim ništa sporno u takvom početku posljednjih sjednica Skupštine grada, jer pitanje bolnice u Kasindolu za Istočno Sarajevo i ovdašnje građane je svakodnevna aktuelnost i nešto od krucijalnog interesa i za grad, i za sve gradske opštine, naše građane. Naš posao i jeste bio da resorno ministarstvo u Vladi RS stalno podsjećamo na to i ne smatram to pritiskom, već našim odgovornim pristupom prema rješavanju pitanja od životnog značaja za naše građane. Tumačili to na ovakav, ili onakav način, stoji činjenica da smo na određeni način i natjerali, bolje reći požurili i dodatno aktivirali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS da snažnije krene u akciju u vezi sa izgradnjom nove bolnice, ili rekonstrukcijom paviljona “Srbija”. To je projekat koji bi trebalo da se realizuje uz pomoć Vlade Republike Grčke i očekujemo objavljivanje međunarodnog tendera.

(Fokus, 29.01.2012.)

Komentar:

Od najavljenog objavljivanja tendera za rekonstrukciju bolnice Kasindo u januaru, kako se vidi iz dvije prethodne izjave, očigledno nije bilo ništa. Sredstva  namjenjena za obnovu bolnice Kasindo u iznosu od oko 1,9 miliona eura, koja su obećana još prije tri godine, predstavljaju dio od ukupno 19 miliona eura koje je Grčka izdvojila za HiPERB – Program za ekonomsku rekonstrukciju i razvoj Balkana. No, zbog finansijske krize u kojoj se našla ova država, početak ovog projekta konstantno se odlaže, a izgleda da se tome i dalje ne nazire kraj. Sredstva za ovu bolnicu nisu obezbijeđena ni iz najnovijih zaduživanja – poslanici u Skupštini Republike Srpske nastojali su da projekat rekonstrukcije bolnice u Kasindolu uvrste u kredit Evropske investicijske banke od 100 miliona eura, ali je Vlada RS odgovorila da bi to zahtijevalo izmjenu projekta sa Grčkom  i novi krug pregovora sa Bankom, što bi oduzelo i previše vremena, te je kredit usmjeren na rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci i bolnicu u Bijeljini, dok je bolnica u Istočnom Sarajevu, čija infrastruktura se nalazi u najgorem stanju, i dalje ostala na čekanju.

Krajem prošle godine, Miroslav Lučić je Srni rekao kako je “od nacionalnog koordinatora za HIPERB program saznao da su u budžetu Vlade Grčke planirana sredstva za tu investiciju” i na tome utemeljio svoju najavu o raspisivanju tendera do kraja januara. Januar je prošao, tender nije raspisan, a s obzirom da Grčka trenutno spada u najgore ekonomije Europe i svakodnevno je suočena su budžetskim rezovima i protestima nezadovoljnih građana, teško da će se to i dogoditi u dogledno vrijeme.

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u...

Usvojen Zaključak o zabrani izvoza trupaca

Da je ovo pitanje već duže vrijeme aktuelno, svjedoči i zajednička sjednica entitetskih vlada održana 04.10.2017. godine, nakon koje je Novalić izjavio da će Vlada FBiH donijeti uredbu o zabrani...Zaustaviti “divljanje cijena goriva” ili slijedi smjena Vlade FBiH

Otkako je, po treći put u ovoj godini, poskupilo gorivo svjedočimo i svakodnevnim blokadama saobraćaja u glavnom gradu BiH. Dok građani/ke protestuju, taksi prevoznici dižu cijene usluga,  bh....