Bivši radnici “FAMOSA” očekuju obećanu isplatu

Od kupoprodaje “FAMOSA” trebalo bi biti isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika.

Nakon što je stavljen pod stečaj te ponuđen na prodaju, paljanski “Famos”, po riječima načelnika opštine Pale Boška Jugovića, nije našao kupca. S tim u vezi, početkom maja 2017. godine, Jugović je izjavio da njegova “lokalna zajednica želi da, uz pomoć Vlade Republike Srpske, kupi bivšu fabriku “FAMOS” koja je uređena industrijska zona sa svojim prostornim planom, na čemu Pale treba da zasnivaju privredni razvoj”, te je na konferenciji za štampu zatražio podršku nadležnih institucija:

Ovom konferencijom tražim saglasnost Skupštine opštine za načelne pregovore sa stečajnim upravnikom, Vladom Republike Srpske i svim relevantnim institucijama za realizaciju ovog projekta.

Boško Jugović, 05.05.2017.

Načelnik je tom prilikom istakao da je “vrijednost imovine “Famosa” procijenjena na 2,8 miliona KM, onoliko koliko je sadašnje rukovodstvo opštine Pale naslijedilo duga iz prošle godine”, te da “bi od kupoprodaje “Famosa” bilo isplaćeno po 2.500 KM za 327 bivših radnika u prvom naplatnom redu”.  

Ulazeći u realizaciju pomenute ideje, načelnik paljanske opštine je sa stečajnim upravnikom “FAMOS”-a Radoslavom Bratićem, 30.11.2017. godine potpisao ugovor u skladu sa kojim će “opština imovinu Famosa kupiti za 2,2 miliona maraka od čega je milion maraka podrška Vlade Republike Srpske, dok će se ostatak sredstava obezbijediti kreditnim aranžmanom opštine Pale”. Kako se navodi, ovim “opština Pale ne kupuje Famos kao preduzeće, nego njegovu kompletnu imovinu”.

Opština je 14.03.2018. godine uplatila posljednju ratu od milion i 150 hiljada konvertibilnih maraka, te time postala i zvanično vlasnik pokretne i nepokretne imovine “FAMOS”-a. Tom prilikom Jugović je izjavio:

Prema mojim informacijama 370 radnika će, u skladu sa Zakonom, dobiti po 2 hiljade i 540 maraka. O dugovanjima prema radnicima ne znam ništa. Opština je kupila imovinu a ne dugove ili neka druga potraživanja.

Boško Jugović, 14.03,2018.

Međutim, bivši radnik fabrike Miroslav Subotić izražava bojazan po pitanju obećane isplate:

Nama danas nema ko ni da se obrati. Bojimo se da nećemo dobiti novac.

Miroslav Subotić, 14.03.2018.

Kako bismo dobili informaciju vezanu za obećanu isplatu, kontaktirali smo kabinet načelnika opštine Pale ali nismo dobili odgovor uz obrazloženje da “nadležni za to pitanje trenutno nisu tu”.

Istinomjer će pratiti da li će, kada, i u kojem iznosu bivšim radnicima “FAMOSA” obećani novac biti isplaćen.

(istinomjer.ba)

 

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...


Unska pruga u fukciji od jula?

"Željeznice FBiH" najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać trebao bi biti uspostavljen od...