Bilino polje uskoro bi moglo postati nacionalni stadion

Na nedavno održanom sastanku gradske uprave Zenice i predstavnika delegacije Nogometnog saveza BiH gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović najavio je da će predložiti da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’. Prije nekoliko dana, na adresu Nogometnog saveza BiH, stiglo je i Kasumovićevo pismo namjere kojim su i zvanično pokrenuti razgovori o dodjeli nacionalnog predznaka zeničkom stadionu.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i u buduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FS BiH, UEFA i FIFA i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte.

(Fuad Kasumović, 20.02.2018.)

Sedam dana kasnije gradonačelnik Kasumović uputio je predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH zvanično pismo namjere u kojem se predlaže da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’, odnosno objektom od nacionalog interesa. Iz gradske uprave Zenice je ponovljeno da će Grad Zenica uložiti maksimalne napore kako bi se utakmice nogometne A reprezentacije BiH i u narednom periodu igrale na stadionu Bilino polje. Takođe, navodi se i da su projekti za dogradnju sjeverne, južne i istočne tribine već urađeni. Jedini uslov koji je gradska uprava postavila je da na stadionu “igra” i NK Čelik.

Stadion Bilino polje i Zenica zbog svog geografskog položaja, uz savremeni Trening centar, čiju smo dogradnju spremni podržati, ima sve idealne uslove da bude ‘Nacionalni stadion’, što je napokon nezvanično i bio proteklih dvadeset godina. Naša inicijativa govori da smo spremni pregovarati s čelnicima Saveza o svim uslovima, a naš jedini uslov je da na stadionu osim Zmajeva sve utakmice igra i ekipa Čelika.

(Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika, 27.02.2018.)

Obzirom da je Kasumović ispunio svoje obećanje i veoma brzo uputio pismo namjere, odnosno inicijativu za proglašenje Bilinog polja objektom od nacionalog interesa, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme...

Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...


Zenica: Grad kupio devet autobusa

Iz Gradske uprave Zenice, u februaru ove godine, saopšteno je da su u gradskom budžetu za 2018. godinu osigurana sredstva za nabavku novih autobusa. Ovo obećanje je ispunjeno i JKP...