Bilino polje uskoro bi moglo postati nacionalni stadion

Na nedavno održanom sastanku gradske uprave Zenice i predstavnika delegacije Nogometnog saveza BiH gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović najavio je da će predložiti da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’. Prije nekoliko dana, na adresu Nogometnog saveza BiH, stiglo je i Kasumovićevo pismo namjere kojim su i zvanično pokrenuti razgovori o dodjeli nacionalnog predznaka zeničkom stadionu.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i u buduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS/FS BiH, UEFA i FIFA i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte.

(Fuad Kasumović, 20.02.2018.)

Sedam dana kasnije gradonačelnik Kasumović uputio je predsjedniku Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH zvanično pismo namjere u kojem se predlaže da se stadion Bilino polje proglasi ‘Nacionalnim stadionom’, odnosno objektom od nacionalog interesa. Iz gradske uprave Zenice je ponovljeno da će Grad Zenica uložiti maksimalne napore kako bi se utakmice nogometne A reprezentacije BiH i u narednom periodu igrale na stadionu Bilino polje. Takođe, navodi se i da su projekti za dogradnju sjeverne, južne i istočne tribine već urađeni. Jedini uslov koji je gradska uprava postavila je da na stadionu “igra” i NK Čelik.

Stadion Bilino polje i Zenica zbog svog geografskog položaja, uz savremeni Trening centar, čiju smo dogradnju spremni podržati, ima sve idealne uslove da bude ‘Nacionalni stadion’, što je napokon nezvanično i bio proteklih dvadeset godina. Naša inicijativa govori da smo spremni pregovarati s čelnicima Saveza o svim uslovima, a naš jedini uslov je da na stadionu osim Zmajeva sve utakmice igra i ekipa Čelika.

(Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika, 27.02.2018.)

Obzirom da je Kasumović ispunio svoje obećanje i veoma brzo uputio pismo namjere, odnosno inicijativu za proglašenje Bilinog polja objektom od nacionalog interesa, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...