BiH treba dobiti svog oficira za vezu pri EUROPOL-u

Deset godina poslije potpisivanja ugovora o saradnji sa Uredom Evropske policije (EUROPOL), Bosna i Hercegovina još uvijek nema svog oficira za vezu u ovoj instituciji. Međutim, kako je najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon razgovora sa ministrom MUP-a RS Draganom Lukačem, neudoumice su riješene i slijedi implementacija.

Mektić je pritom iskoristio priliku da pojasni važnost što bržeg postavljanja bh. oficira pri EUROPOL-u radi unapređenja pristupa informacijama nadležnih bh. institucija po pitanju učešća naših državljana u ISIL-u/Daesh-u:

Veoma je važno da što prije pošaljemo našeg oficira za razmjenu podataka, jer su to učinile sve zemlje regiona. Veoma je važno Bosni i Hercegovini, ali i EUROPOL-u da saradnja profunkcioniše. U dobrom dijelu IDIL je poražen i iza njih je ostao rudnik informacija, dokumenata i dokaza vezanih za njihovo učešće, a koje bi trebalo prikupiti u baze EUROPOL-a i INTERPOL-a. Ti će podaci koristiti i BiH jer su i bh. državljani tamo ratovali.

Dragan Mektić (30. oktobar 2017.)

Iako je još u januaru 2007. ugovorom definisana i uređena svrha i pozicija oficira za vezu, koji bi domaćem Ministarstvu sigurnosti olakšao saradnju sa zemljama članicama po pitanju suzbijanja i istraživanja teških oblika međunarodnog kriminala, nakon više od deset godina, oficira za vezu još uvijek – nema. Sličan sastanak sa identičnim zaključcima i sličnom najavom rješenja ovog problema desio se u aprilu 2016., kada su i Mektić i Lukač nakon sastanka u Banja Luci također bili najavili uspostavljanje ove funkcije. Mada su još tada mediji izvještavali da je na sastanku zaključeno da je saradnja sa EUROPOL-om prioritet i u interesu sigurnosti bh. građana, očito je da tadašnje obećanje nije ispunjeno.

Istinomjer će pratiti implementaciju ovog dogovora i ocijeniti da li će obećanje ministra Mektića ovoga puta biti ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

U decembru sporazum o granici između Srbije i BiH

Bosnu i Hercegovinu od proglašenja nezavisnosti prate neriješena pitanja oko granica sa susjednim zemljama, a što se...

Selma Ašćerić

Ponovo rasprava o spornom imenu OŠ “Mustafa Busuladžić”

Kako je Osnovna škola “Mustafa Busuladžić” ponovo završila u medijima nakon protestne note Izraela ovoj školskoj ustanovi radi njenog imena, te odgovora škole u kojem se prije svega bavilo vanjskom...

Aleksandar Brezar

Povećanje penzija u RS do ljeta 2018. godine


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u u decembru

Nakon što je NSRS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je kazao kako to ipak neće uticati na činjenicu da će BiH do kraja ove godine aktivirati MAP za...

Dalio Sijah