BiH oslobodila Libiju, Irak, Afganistan…

Amir Zukić

“BiH je principijelno bila na strani međunarodne zajednice koja je ustala protiv diktature i nasilja nad građanima u Iraku, Afganistanu i Libiji”, izjavio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

(FENA, 23. 11. 2011.)

Komentar:

Ministar odbrane BiH je Selmo Cikotić odobrio je vojne misije bh. vojnika u inostranstvu. Između ostalih i onu u Iraku: “Dopisnik SETimesa Antonio Prlenda pratio je državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u posjetu 36-članom BiH kontingentu u južnom Iraku. U svojem ekskluzivnom izvješću prati BiH vod koji identificira i uklanja konvencionalne vojne neeksplozivne materijale – posao neophodan za sprečavanje pobunjenika u izradi improviziranih eksplozivnih naprava usmjerenih protiv iračkih civila i koalicijskih postrojbi.” (Seetimes, 8. 5. 2006.)

Libija?

Predsjedništvo BiH je za odluku o priznavanju Prelaznog nacionalnog libijskog vijeća glasalo 25. 8. 2011. godine (izvor: RFE), što je “zakašnjenje” od čak pet mjeseci. Napominjemo da je napad NATO snaga na Libiju počeo sredinom marta 2011. godine. Iz navedenog je očito da je Predsjedništvo “kalkulisalo” i pokušalo birati između libijskih dolara s jedne i “podrške” NATO-savezu s druge strane.

Afganistan:

“Četrdeset i pet pripadnika pješadijske jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH ispraćeno je danas u kasarni “Kozara” u Misiju podrške miru ISAF u Afganistanu.
Članovi ove treće rotacije bit će angažirani, pojašnjava načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, na unutrašnjem osiguranju jedne baze, zajedno s danskim vojnim kontingentom.” (izvor: FENA, 16. 9. 2011.)

Dakle, Amir Zukić je potpuno u pravu – BiH je pomogla, na sve načine, “oslobađanju” Libije, Afganistana i Iraka. Pomogli smo zemljama u kojima i dan-danas bukti kombinacija građanskog i vjerskog rata. Aferim.

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima...

Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih partija, prilično neodlučno dočekuje iste. Naime, CIK je najprije odbio ovjeriti...Bećirović tvrdi da Izetbegović nije sarađivao sa opozicijom

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera, od kojih je primjer saradnje tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najaktuelniji. U...