BiH oslobodila Libiju, Irak, Afganistan…

Amir Zukić

“BiH je principijelno bila na strani međunarodne zajednice koja je ustala protiv diktature i nasilja nad građanima u Iraku, Afganistanu i Libiji”, izjavio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

(FENA, 23. 11. 2011.)

Komentar:

Ministar odbrane BiH je Selmo Cikotić odobrio je vojne misije bh. vojnika u inostranstvu. Između ostalih i onu u Iraku: “Dopisnik SETimesa Antonio Prlenda pratio je državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u posjetu 36-članom BiH kontingentu u južnom Iraku. U svojem ekskluzivnom izvješću prati BiH vod koji identificira i uklanja konvencionalne vojne neeksplozivne materijale – posao neophodan za sprečavanje pobunjenika u izradi improviziranih eksplozivnih naprava usmjerenih protiv iračkih civila i koalicijskih postrojbi.” (Seetimes, 8. 5. 2006.)

Libija?

Predsjedništvo BiH je za odluku o priznavanju Prelaznog nacionalnog libijskog vijeća glasalo 25. 8. 2011. godine (izvor: RFE), što je “zakašnjenje” od čak pet mjeseci. Napominjemo da je napad NATO snaga na Libiju počeo sredinom marta 2011. godine. Iz navedenog je očito da je Predsjedništvo “kalkulisalo” i pokušalo birati između libijskih dolara s jedne i “podrške” NATO-savezu s druge strane.

Afganistan:

“Četrdeset i pet pripadnika pješadijske jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH ispraćeno je danas u kasarni “Kozara” u Misiju podrške miru ISAF u Afganistanu.
Članovi ove treće rotacije bit će angažirani, pojašnjava načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, na unutrašnjem osiguranju jedne baze, zajedno s danskim vojnim kontingentom.” (izvor: FENA, 16. 9. 2011.)

Dakle, Amir Zukić je potpuno u pravu – BiH je pomogla, na sve načine, “oslobađanju” Libije, Afganistana i Iraka. Pomogli smo zemljama u kojima i dan-danas bukti kombinacija građanskog i vjerskog rata. Aferim.

Ratnički faktor u predizbornoj kampanji

U novembru prošle godine bili smo svjedoci negodovanja i riječi osude koje je lider SBB-a, Fahrudin Radončić uputio na...

Akcijski plan za zaštitu od poplava

Velike poplave koje su zadesile BiH 2014. godine pokazale su sve slabosti i nedostatke sistema za rano upozoravanje na elementarne nepogode. Do kraja 2017. godine, vlasti u BiH na svim razinama bile...


Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016....