BiH na korak do članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju

Posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina nastoji izboriti članstvo u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), a što sa sobom donosi niz beneficija kada je u pitanju plasman domaćih roba na tržišta zemalja članica WTO-a. Dugotrajan proces pristupanja BiH u WTO posljedica je teških pregovora, koji bi uskoro mogli ugledati svoj sretan kraj, ako je suditi po najavama iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ruska Federacija uključila se u pregovore o pristupu tržištu 2015. godine i to sa obimnim zahtjevima vezano za carinske koncesije i pristup tržištu usluga. Ovo je dodatno otežalo završetak pregovora, koji su još uvijek u toku. Sa Ukrajinom je nedavno postignut dogovor, a očekivanja su da će do ljeta biti zaključen dogovor i sa Brazilom i Rusijom.

Pregovori s Rusijom oko članstva BiH u WTO teku predviđenom dinamikom i vjerujemo u uspješan završetak. Početkom februara u okviru WTO sekretarijata vodit ćemo završene pregovore s Ukrajinom i Brazilom.

(Mirko Šarović, 20.04.2017.)

Neposredno pred odlazak na posljednju, nedavno održanu “rundu” ženevskih pregovora, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je da je BiH napravila veliki progres u ispunjavanju uslova za članstvo.

Očekujem finalizaciju sa Ukrajinom i Brazilom jer smo vrlo blizu dogovora.

(Mirko Šarović, 06.02.2018.)

Pregovarački tim BiH, na čelu sa Šarovićem, po povratku sa završnih pregovora za članstvo u WTO saopštio je javnosti da su pregovori bili uspješni i da je BiH korak bliže članstvu u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Od dva koraka na ovim pregovorima jučer u Ženevi, učinili smo prvi korak i zaista smo blizu članstva u WTO. To znači da smo završili pregovore o pristupu tržištu sa Ukrajinom, što je značajan pomak. Bosni i Hercegovini kao prepreka ostaju još pregovori sa Rusijom, sa kojom smo završili pola posla, obzirom da smo se usaglasili po pitanju pravila, odnosno odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da u BiH ruske kompanije mogu da prodaju i da bude označeno gorivo sa većim kvalitetom (…) dobili smo podršku za prijem Bosne i Hercegovine od svih vodećih sila.

(Mirko Šarović, 08.02.2018.)

Ako je suditi prema izjavi ministra Šarovića, do kraja marta bi trebali da se završe pregovori sa Rusijom i Brazilom, obzirom da je “zakonodavni dio” završen. Sa Brazilom je ostala sporna “samo jedna tarifna linija”, a radi se o iskoštenom pilećem mesu. I pregovori sa Rusijom su na pola puta, obzirom da su usaglašena pitanja kvaliteta tečnih naftnih goriva, odnosno data mogućnosti da ruske kompanije u BiH mogu prodavati gorivo sa oznakom “većeg kvaliteta“.

Kada u martu, a uvjereni smo da će se to desiti, završimo bilateralne pregovore, neophodno nam je najmanje tri mjeseca tehničkih priprema sa administracijom WTO kako bi BiH u junu, prije godišnjih odmora, bila primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

(Mirko Šarović, 08.02.2018.)

Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te dobio odgovor kako su bilateralni pregovori o pristupu tržištu sa Brazilom i Ukrajinom, u okviru pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u završnoj fazi.

Bilateralni pregovori u oblasti roba su završeni, Bosna i Hercegovina je Ukrajini dostavila liste dogovorenih koncesija za poljoprivredne (AG) i ne-poljoprivredne proizvode (Non-Ag) na finalnu tehničku verifikaciju. U oblasti usluga, Bosna i Hercegovina je dostavila finalnu ponudu i obrazloženja za preostala otvorena pitanja u slijedeća tri pod-sektora usluga (Pravne usluge- CPC 861; i Prateće usluge u poljoprivredi, lovu i šumarstvu- CPC 881 i Prateće usluge u ribolovu –CPC 882). Pozitivan odgovor Ukrajine se očekuje u narednih nekoliko sedmica, kao i dogovor o terminu potpisivanja bilateralnog Protokola.

Bosna i Hercegovina je Brazilu dostavila finalnu ponudu u oblasti poljoprivrednih proizvoda. Pozitivan odgovor Brazila se očekuje do kraja naredne sedmice. U toku je takođe tehnička verifikacija dogovorenih carinskih koncesija za ne-poljoprivredne proizvode (Non-Ag), nakon čega se očekuje dogovor o terminu potpisivanja bilateralnog Protokola.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, 13.04.2018.

U slučaju Rusije, kako kažu iz resornog ministarstva trenutno je u fokusu pregovora pitanje kvaliteta tečnih naftnih goriva koja se mogu plasirati na tržište Bosne i Hercegovine.

Iako ovo pitanje nije predmet bilateralnih pregovora o pristupu tržištu i kao takvo je trebalo da bude sastavni dio pregovora o pitanju usaglašenosti zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa međunarodnim trgovinskim pravilima uspostavljenim u okviru Svjetske trgovinske organizacije, koji su vođeni na multilateralnom planu i završeni još 2013. godine, Ruska Federacija je zbog interesa Gazproma ovom pitanju dala prioritet.

U cilju rješavanja ovog pitanja, Bosna i Hercegovina je pripremila nacrt nove Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Ruskoj Federaciji dostavljen je tekst njene finalne verzije, koji prema našem mišljenju u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve Ruske Federacije, uključujući: (i) obavezujuću primjene važećih BAS EN standarda; (ii) mogućnosti plasmana kvalitetnijeg goriva na tržištu BiH; (iii) mogućnost njegovog adekvatnog označavanja u skladu sa važećim standardima i dopunskog označavanja tzv.„komercijalnim nazivom“ goriva; (iv) mogućnost dodavanja aditiva u toku proizvodnje, transporta i skladištenja; (v) usklađivanje i stavljanje van snage odredbi svih važećih propisa u ovoj oblasti, na nivou BiH i entiteta.

U skladu s tim, očekuje se pozitivan stav Ruske Federacije po pitanju teksta dostavljenog Nacrta odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čijim usvajanjem bi ovo otvoreno pitanje bilo rješeno.

Kada su u pitanju bilateralni pregovori o pristupu tržištu sa Ruskom Federacijom u oblasti roba i usluga, u ovom trenutku se još uvijek očekuje ruski stav na ponude Bosne i Hercegovine za robe i usluge, koje su bile predmet prethodnog kruga pregovora u februaru. Finalizacija bilateralnih pregovora o pristupu tržištu sa Ruskom Federacijom je planirana za početak maja, u vrijeme održavanja sjednice Generalnog vijeća WTO-a.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, 13.04.2018.

Istinomjer će pratiti da li će BiH do ljeta postati članica Svjetske trgovinske organizacije. Za sada ministar Mirko Šarović dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Strategija reforme javne uprave BiH u završnoj fazi

Na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada Vijeća ministara BiH za protekle tri godine, Denis Zvizdić...

Pravila za proizvodnju naoružanja su jasna

Kako se bliže Opći izbori u BiH tako sve češće svjedočimo ratničkim narativima, izjavama o nabavci pušaka, naoružavanju za “ne daj Bože”, dometima namjenske industrije i sl. Posljednja u nizu izjava...


Unska pruga u fukciji od jula?

"Željeznice FBiH" najavile su još u augustu prošle godine elektrifikaciju Unske pruge, a prema posljednjim najavama željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać trebao bi biti uspostavljen od...