BiH na korak do članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju

Posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina nastoji izboriti članstvo u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), a što sa sobom donosi niz beneficija kada je u pitanju plasman domaćih roba na tržišta zemalja članica WTO-a. Dugotrajan proces pristupanja BiH u WTO posljedica je teških pregovora, koji bi uskoro mogli ugledati svoj sretan kraj, ako je suditi po najavama ministra Šarovića.

Ruska Federacija uključila se u pregovore o pristupu tržištu 2015. godine i to sa obimnim zahtjevima vezano za carinske koncesije i pristup tržištu usluga. Ovo je dodatno otežalo završetak pregovora, koji su još uvijek u toku. Sa Ukrajinom je nedavno postignut dogovor, a očekivanja su da će do ljeta biti zaključen dogovor i sa Brazilom i Rusijom.

Pregovori s Rusijom oko članstva BiH u WTO teku predviđenom dinamikom i vjerujemo u uspješan završetak. Početkom februara u okviru WTO sekretarijata vodit ćemo završene pregovore s Ukrajinom i Brazilom.

(Mirko Šarović, 20.04.2017.)

Neposredno pred odlazak na posljednju, nedavno održanu “rundu” ženevskih pregovora, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je da je BiH napravila veliki progres u ispunjavanju uslova za članstvo.

Očekujem finalizaciju sa Ukrajinom i Brazilom jer smo vrlo blizu dogovora.

(Mirko Šarović, 06.02.2018.)

Pregovarački tim BiH, na čelu sa Šarovićem, po povratku sa završnih pregovora za članstvo u WTO saopštio je javnosti da su pregovori bili uspješni i da je BiH korak bliže članstvu u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Od dva koraka na ovim pregovorima jučer u Ženevi, učinili smo prvi korak i zaista smo blizu članstva u WTO. To znači da smo završili pregovore o pristupu tržištu sa Ukrajinom, što je značajan pomak. Bosni i Hercegovini kao prepreka ostaju još pregovori sa Rusijom, sa kojom smo završili pola posla, obzirom da smo se usaglasili po pitanju pravila, odnosno odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da u BiH ruske kompanije mogu da prodaju i da bude označeno gorivo sa većim kvalitetom (…) dobili smo podršku za prijem Bosne i Hercegovine od svih vodećih sila.

(Mirko Šarović, 08.02.2018.)

Ako je suditi prema izjavi ministra Šarovića, do kraja marta bi trebali da se završe pregovori sa Rusijom i Brazilom, obzirom da je “zakonodavni dio” završen. Sa Brazilom je ostala sporna “samo jedna tarifna linija”, a radi se o iskoštenom pilećem mesu. I pregovori sa Rusijom su na pola puta, obzirom da su usaglašena pitanja kvaliteta tečnih naftnih goriva, odnosno data mogućnosti da ruske kompanije u BiH mogu prodavati gorivo sa oznakom “većeg kvaliteta“.

Kada u martu, a uvjereni smo da će se to desiti, završimo bilateralne pregovore, neophodno nam je najmanje tri mjeseca tehničkih priprema sa administracijom WTO kako bi BiH u junu, prije godišnjih odmora, bila primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

(Mirko Šarović, 08.02.2018.)

Istinomjer će pratiti da li će BiH do ljeta postati članica Svjetske trgovinske organizacije. Za sada ministar Mirko Šarović dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu...

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pitanju.   U intervjuu koji je ministar...


Koliko bi zarađivao Milorad Dodik da je “sankciju za neistine” primjenio na samog sebe?

Milorad Dodik je sankcionisao Ramiza Salkića zbog “iznošenja notornih neistina”. Istovremeno, sam Dodik je u prošloj godini od “Istinomjera” 14 puta dobio ocjenu “neistinito” za izjave koje je davao...