BiH još uvijek bez provedbenih propisa za uvođenje 4G/LTE mreže

Bosna i Hercegovina jedina je država u Evropi koja nije dobila 4G mrežu. Posljednjih godina svjedočili smo mnogim neispunjenim obećanjama i promašenim rokovima kada je upitanju prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju i konačno uvođenje 4G mreže. Posljednju prepreku, na putu do digitalizacije, predstavljaju provedbeni propisi za koje je Vijeće ministara BiH prethodno najavilo da će biti usvojeni do kraja juna ove godine, ali to se nije desilo.

Odgovarajući na pitanje zbog čega BiH još uvijek nema 4G mrežu, generalni direktor BH Telecoma, Mirsad Zaimović odgovorio je da je razlog tome nepostojanje provedbenih propisa i potrebnih licenci, a što je u nadležnosti bh. institucija.

Država još nije izdala potrebne dozvole, nismo dobili licence, odnosno potrebne frekvencije. U toku smo s procedurom koja se provodi u resornom državnom ministarstvu i u Regulatornoj agenciji za komunikacije. Nadamo se da ćemo te preduslove imati u narednih mjesec, dva. S obzirom na značaj uvođenja 4G mreže za korisnike i sam BH Telecom, pokrenuli smo proces nabavke opreme za njezino instaliranje kako bismo mogli odmah reagovati.

(Mirsad Zaimović, 16.07.2018.)

Podsjećamo, početkom 2018. godine zauvijek je trebao biti ugašen analogni signal, ali to se nije desilo. Odgovarajući na poslaničko pitanje Mirsada Đonlagića, zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH o tome zbog čega kasni proces digitalizacije u BiH, Vijeće ministara BiH odgovorilo je sljedeće:

Razlog kašnjenja uvođenja 4G/LTE je kašnjenje u donošenju provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje procesa prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH, koji je veoma bitan za oslobađanje spektra, značajnog za efikasan način pokrivanja šire teritorije BiH (…) Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine.

(Vijeće ministara BiH, 06.06.2018.)

Vijeće ministara BiH tada je najavilo i da će usvajanje provedbenih propisi biti na dnevnom redu do kraja juna ove godine.

U toku je usaglašavanje teksta Nacrta odluke između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS-a i Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Prijedlog prethodno navedene odluke bit će dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje do kraja juna 2018. godine.

(Vijeće ministara BiH, 06.06.2018.)

Od najave početkom juna, do danas, Vijeće ministara BiH održalo je nekoliko sjednica, ali provedbeni propisi za uvođenje 4G mreže nisu bili na dnevnom redu niti jedne sjednice, zbog čega Vijeće ministara BiH dobija ocjenu neispunjeno. 

Istinomjer će i dalje pratiti proceduru donošenja i usvajanja provedbenih propisa, te da li će BiH do kraja 2018. godine napokon preći sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju i konačno dobiti 4G mrežu.

 

(Istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...