BiH ostaje jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u oktobru najavio da su nedoumice oko oficira za vezu pri Uredu Evropske policije (EUROPOL) riješene, i da slijedi implementacija, deset godina poslije potpisivanja ugovora o saradnji. Međutim, Mektićevo obećanje ostaje neispunjeno zbog, kako kaže, ispolitiziranih policijskih agencija koje se ne mogu dogovoriti same sa sobom.

Mektić je u oktobru pri najavi implementacije ugovora o saradnji sa EUROPOL-om iskoristio priliku da pojasni važnost što bržeg postavljanja bh. oficira pri ovoj evropskoj sigurnosnoj službi. Saradnja sa EUROPOL-om, tada je rekao, elementarna je radi unapređenja pristupa informacijama nadležnih bh. institucija po pitanju učešća naših državljana u ISIL-u/Daesh-u:

Veoma je važno da što prije pošaljemo našeg oficira za razmjenu podataka, jer su to učinile sve zemlje regiona. Veoma je važno Bosni i Hercegovini, ali i EUROPOL-u da saradnja profunkcioniše. U dobrom dijelu IDIL je poražen i iza njih je ostao rudnik informacija, dokumenata i dokaza vezanih za njihovo učešće, a koje bi trebalo prikupiti u baze EUROPOL-a i INTERPOL-a. Ti će podaci koristiti i BiH jer su i bh. državljani tamo ratovali.

Dragan Mektić, 30.11.2017.

Iako je još u januaru 2007. ugovorom definisana i uređena svrha i pozicija oficira za vezu, koji bi domaćem Ministarstvu sigurnosti olakšao saradnju sa zemljama članicama po pitanju suzbijanja i istraživanja teških oblika međunarodnog kriminala, nakon više od deset godina, oficira za vezu još uvijek – nema. Sličan sastanak sa identičnim zaključcima i sličnom najavom rješenja ovog problema desio se u aprilu 2016., kada su i Mektić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nakon sastanka u Banja Luci također bili najavili uspostavljanje ove funkcije. Mada su još tada mediji izvještavali da je na sastanku zaključeno da je saradnja sa EUROPOL-om prioritet i u interesu sigurnosti bh. građana, očito je da tadašnje obećanje nije ispunjeno. Sada je jasno da je i ovogodišnji oktobarski dogovor Mektić-Lukač također pao u vodu. Ovim je, po Mektiću, doveden u pitanje i kompletan ugovor o saradnji sa EUROPOL-om.

Od 2016. pa nadalje, ja ne znam šta sve nisam uradio da s policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku, ali nisam uspio. Za danas sam bio dogovorio da potpišem memorandum sa 16 policijskih agencija o kontakt tački, ali jedan dio agencija uslovljava to potpisivanje, za mene očito političkim uslovima. Ne vidim u ovom momentu mogućnost da možemo potpisati taj memorandum u BiH. Stoga je veliko pitanje hoće li opstati okvirni sporazum BiH s Europolom.

Dragan Mektić, 28.12.2017.

Problem koji je ovog puta zaustavio proces uspostavljanja oficira za vezu jeste pitanje kontakt tačke sa EUROPOL-om, ili adrese na kojoj bi se nalazio ured EUROPOL-ovog oficira za vezu. Mektićev prijedlog da to bude Trg BiH 1 je navodno odbijen. Dok većina agencija insistira da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela bude mjesto kontakt tačke, to rješenje odbija MUP Republike Srpske.

MUP RS-a ne želi da se pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, dok ostale agencije insistiraju da Direkcija bude sjedište kontakt tačke. Što se mene tiče, može biti pod kruškom, u Ulici Bratstva i Jedinstva.

Dragan Mektić, 28.12.2017.

Šta će biti dalje, ne zna ni državni ministar sigurnosti:

Želim obavijestiti javnost da ne znam šta će se dalje dešavati, hoće li Europol otkazati sporazum s Bosnom i Hercegovinom.

Dragan Mektić, 28.12.2017.

Očito je da od najavljenog uspostavljanja bh. oficira za vezu sa EUROPOL-om nema ništa. S obzirom da je ovo jedna od najvažnijih tačaka po pitanju sigurnosti pri procesu evropskih integracija, biće interesantno vidjeti kako bi se ovo moglo odraziti i na proces pristupanja naše države Evropskoj Uniji, jer je BiH ponovo, a neslavno, jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u. U zaključku, Istinomjer najavljenom uspostavljanju oficira za vezu daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Od sada u Makedoniju samo sa ličnom kartom

U protekle dvije godine, od članova Vijeća ministara BiH čuli smo nekoliko najava o tome da će građani/ke BiH u...

Ministri SBB-a još nisu podnijeli ostavke

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, tokom obraćanja u svrhu rezimiranja protekle godine ponovo je najavio kako će ministri ove stranke podnijeti ostavke, osim državnog ministra prometa i komunikacija,...