BiH je jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je u oktobru prošle godine izjavio da su nedoumice oko oficira za vezu pri Uredu Evropske policije (EUROPOL) riješene i da slijedi implementacija ugovora o saradnji, deset godina poslije potpisivanja. Međutim, ovo Mektićevo obećanje nije ispunjeno zbog, kako kaže, ispolitiziranih policijskih agencija koje se ne mogu dogovoriti same sa sobom. Zbog svega navedenog BiH je bila na korak do suspenzije sporazuma. Jučerašnjim postizanjem dogovora, da kontakt tačka sa EUROPOL-om bude Ministarstvo sigurnosti, BiH je načinila tek prvi pomak u implementaciji sporazuma.

Rezultat višesatnih pregovora između bh.zvaničnika i oficira Europola i Haga, te specijalnog izaslanika delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark-a bilo je postizanje dogovora da “kontakt tačka” sa EUROPOL-om bude u Ministartvu sigurnosti BiH u Sarajevu. Sporazum o operativnoj podršci i saradnji BiH sa EUROPOL-om jedna je od najvažnijih tačaka po pitanju sigurnosti u procesu evropskih integracija. Zbog neslaganja bh. institucija ovaj sporazum nikada nije mogao biti dosljedno sproveden, a iz godine u godinu jedino smo svjedočili najavama da će se to uskoro desiti.

Tako je Mektić u oktobru 2017. godine izjavio da su nedoumice riješene, najavio implementaciju ugovora o saradnji sa EUROPOL-om, te još jednom podsjetio na važnost što bržeg postavljanja bh. oficira pri ovoj evropskoj sigurnosnoj službi. 

Veoma je važno da što prije pošaljemo našeg oficira za razmjenu podataka, jer su to učinile sve zemlje regiona. Veoma je važno Bosni i Hercegovini, ali i EUROPOL-u da saradnja profunkcioniše. U dobrom dijelu IDIL je poražen i iza njih je ostao rudnik informacija, dokumenata i dokaza vezanih za njihovo učešće, a koje bi trebalo prikupiti u baze EUROPOL-a i INTERPOL-a. Ti će podaci koristiti i BiH jer su i bh. državljani tamo ratovali.

(Dragan Mektić, 30.11.2017.)

Iako je još u januaru 2007. ugovorom definisana i uređena svrha i pozicija oficira za vezu, koji bi Ministarstvu sigurnosti BiH olakšao saradnju sa zemljama članicama po pitanju suzbijanja i istraživanja teških oblika međunarodnog kriminala, nakon više od deset godina, BiH još uvijek nema oficira za vezu. Sličan sastanak, sa identičnim zaključcima i sličnom najavom rješenja ovog problema desio se i 2016. godine. Tada su i Mektić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač konstatovali da je saradnja sa EUROPOL-om prioritet, i u interesu sigurnosti bh. građana i najavljeno je uspostavljanje funkcije oficira za vezu. Međutim, dogovor nije postignut.

Od 2016. pa nadalje, ja ne znam šta sve nisam uradio da s policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku, ali nisam uspio. Za danas sam bio dogovorio da potpišem memorandum sa 16 policijskih agencija o kontakt tački, ali jedan dio agencija uslovljava to potpisivanje, za mene očito političkim uslovima. Ne vidim u ovom momentu mogućnost da možemo potpisati taj memorandum u BiH. Stoga je veliko pitanje hoće li opstati okvirni sporazum BiH s Europolom.

(Dragan Mektić, 28.12.2017.)

Obzirom da je prošlogodišnji, oktobarski dogovor Mektić-Lukač također pao u vodu, kompletan ugovor o saradnji sa EUROPOL-om doveden je u pitanje. Kao razlog neslaganja navedena je uloga Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

MUP RS-a ne želi da se pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, dok ostale agencije insistiraju da Direkcija bude sjedište kontakt tačke. Što se mene tiče, može biti pod kruškom, u Ulici Bratstva i Jedinstva.

Dragan Mektić, 28.12.2017.

Dakle, problem koji je od prošle godine kočio proces uspostavljanja oficira za vezu bilo je pitanje kontakt tačke sa EUROPOL-om, ili adrese na kojoj bi se nalazio ured EUROPOL-ovog oficira za vezu. Mektićev prijedlog, da to bude Trg BiH 1, navodno je odbijen. I dok je većina agencija “insistirala” da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela bude mjesto kontakt tačke, to rješenje odbio je MUP Republike Srpske.

Želim obavijestiti javnost da ne znam šta će se dalje dešavati, hoće li Europol otkazati sporazum s Bosnom i Hercegovinom.

(Dragan Mektić, 28.12.2017.)

Jučerašnji sastanak predstavnika BiH sa delegacijom EUROPOL-a bila je posljednja šansa za postizanje dogovora kako ne bi došlo do suspenzije.

To bi bila katastrofa. To bi bilo nešto što se nije dogodilo nijednoj državi u Evropi, ni izvan Evrope, kao i u našem regionu. Ipak, nadam se da ćemo to pitanje sutra riješiti sa EUROPOL-om, kao i sa predstavnicima Evropske komisije, tako da ne bi trebalo doći do te suspenzije.

Imat ću sastanak sa šefom delegacije EUROPOL-a, a jednom dijelu sastanka prisustvovat će i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Poslije će biti prisutna i dva entitetska ministra. Pokušat ćemo riješiti pitanje kontaktne tačke uz neki dogovor. Ako to ne bude išlo, sagledao sam zakone i imam zakonsku mogućnost da to riješim, da ja odredim kontaktnu tačku, kako bi to profunkcionisalo.”

 (Dragan Mektić, 11.04.2018.)

Nakon jučerašnjeg sastanka potvrđeno je da je “dogovorena uspostava kontakt tačke za saradnju sa evropskom policijom”, i da će ista biti u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ministar Mektić je rekao da je ovo “istorijski trenutak za sektor bezbjednosti u BiH” te da je situacija bila “na ivici razlaza“.

Sada ćemo postati sastavni dio Europola, odnosno evropske policije. Imaćemo pristup svim analizama, informacijama, bazama podataka, učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama. Puno ćemo lakše doći do informacija koje nam budu trebale kada su u pitanju terorizam i organizovani kriminal, posebno kada su u pitanju pranje novca, finansijski kriminal, razne prevare i mahinacije.

(Dragan Mektić, 11.04.2018.)

Sljedeće što BiH treba ispoštovati prema sporazumu je uspostavljanja bh. oficira za vezu sa EUROPOL-om. S obzirom da je ovo jedna od najvažnijih tačaka po pitanju sigurnosti pri procesu evropskih integracija, biće interesantno vidjeti kako će teči dogovori o ovom pitanju i kakav će im biti krajnji ishod. Do tada BiH je jedina evropska država bez oficira za vezu pri EUROPOL-u.

Za učinjeni prvi korak, odnosno uspostavljanje “kontakt tačke”, a kako ne bi došlo do suspenzije sporazuma sa EUROPOL-om, Istinomjer ministru Mektiću daje ocjenu radi se na tome.

I dalje ćemo pratiti realizaciju sporazuma BiH sa EUROPOL-om, te da li će uskoro BiH dobiti i oficira za vezu pri Evropskoj policiji.

(Istinomjer.ba)

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne...Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći...