Bećirović tvrdi da Izetbegović nije sarađivao sa opozicijom

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera, od kojih je primjer saradnje tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najaktuelniji.

U gostovanju u jednoj od informativnih emisija, jedno od pitanja upućenih zastupniku u ZD BiH i kandidatu Socijaldemokratske partije BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećiroviću bilo je i “kako generalno ocjenjujete politiku gospodina Bakira Izetbegovića koji je u dva mandata bio bošnjački član Predsejništva BiH, što mu zamjerate i što bi ste vi drugačije?”.

U svom odgovoru, Bećirović je, između ostalog ustvrdio da je Izetbegović “imao i dobrih i lošh poteza”, te da je “morao više učiniti kada je riječ o okupljanju progresivnih, demokratskih snaga…”, te na kraju, u kontekstu djelovanja Izetbegovića dodao:

…Sa opozicijom nema nikakve saradnje.

Denis Bećirović, 13.06.2018.

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera. Kada je ta saradnja na državnom nivou u pitanju, prisjetićemo se da je prilikom usvajanja izmjena Zakona o akcizama, pored podrške HDZ-a BiH, SBB-a i SDA, za nju glasalo i opozicioni SNSD skupa sa glasom članice HDZ-a 90, Dijane Zelenike koja također nije dio vladajuće većine na državnom nivou.

Aktuelni primjer saradnje Izetbegovića sa opozicijom je usaglašavanje jedinstvenog stava SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a o ulozi Doma naroda Parlamenta FBiH, te drugim pitanjima vezanim za izmjene Izbornog zakona BiH, a nakon presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ovi zajednički stavovi iznešeni su tokom razgovora političkih subjekata u BiH o pomentoj temi. Tom prilikom Bakir Izetbegović je rekao:

Imamo jedan jedinstveni stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo je da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na tom popisu. Treće je da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen, odnosno sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu.

Bakir Izetbegović, 04.04.2018.

Osim ovoga, na entiteskom nivou, saradnja SDA, čiji je Izetbegović predsjednik, sa strankama koje su u opoziciji bila je vidljiva i provedena prilikom usvajanja “Rezolucije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta sa ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija” čiji je predlagač bio zastupnik SDP-a BiH u ZD PFBiH, Damir Mašić. Tako je 21.03.2017. godine, Rezolucija usvojena glasovima 70 zastupnika ZD PFBiH, među kojima su bili i zastupnici SDA.

Obzirom na navedene primjere u kojima se jasno vidi da je član Predsjenišva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović i stranka koju vodi u nekoliko navrata sarađivao sa opozicijom kako na državnom, tako i na entiteskom nivou, Istinomjer izjavu Denisa Bećirovića ocjenjuje kao neistinitu.

(istinomjer.ba)

 

Penzije u RS ipak neće zabilježiti rast od 20%

Premijerka RS, Željka Cvijanović najavila je povećanje penzija u ovom entitetu za 2,5% već od narednog mjeseca, te je...

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u oktobru 2018. godine je i "Proevropski blok”, za čije će kandidate imati priliku da...


Gratz ponovo u proceduru uputio izmjene zakona koje se tiču provedbe presude u vezi sa statusom notara

U najavi 27. Redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na prijedlogu dnevnog reda, između ostalog našao se i “paket izmjena nekoliko zakona koji se tiču provedbe presude Ustavnog suda u...