Banja Luka: Zaposlen je gradski arhitekta, pejzažni u drugom mandatu

Jedno od obećanja iz izborne kampanje Igora Radojičića 2016. godine odnosilo se na uvođenje pozicija gradskog i pejzažnog arhitekte.

Osim u svom izbornom progamu “Banja Luka 2025”, Radojičić je često govorio o uvođenju ovih pozicija i u svojim javnim istupima uoči Lokalnih izbora 2016.

Uvešćemo, između ostalog, pozicije gradskog arhitekte i pejzažnog arhitekte, jer Banja Luka je prvi put u svojoj istoriji glavni grad jedne republike i mora da se u budućnosti razvija na način koji odgovara poziciji jednog glavnog grada. To će biti profesionalne, nepolitičke ličnosti, što će biti takođe nova stvar za naše prostore, jer to nije predmet samo koalicije političkih partije, već profesionalaca koji su ljudi od ugleda, od struke.

(Igor Radojičić, 30.09.2016.)

U septembru prošle godine Banja Luka je dobila svog prvog gradskog arhitektu nakon 80 godina. Na ovu poziciju angažovan je Ivan Rašković, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Radojičić je tim povodom rekao da će gradski arhitekt voditi savjet novog urbanističkog plana Banja Luke, te da će biti uključen i u sve izmjene, dopune i izrade regulacionih planova. Gradski arhitekta trenutno radi na nekoliko projekata, a do kraja februara očekuje se i raspisivanje tendera za izbor firme koja će biti zadužena za izradu urbanističkog plana.

Ovim je načinjen prvi korak na ispunjenu datog obećanja. Obzirom da je preostalo angažovanje i pejzažnog arhitekte, provjerili smo u gradskoj upravi Banja Luke šta se dešava po tom pitanju.

Angažovanje pejzažnog arhitekte predviđeno je u okviru programa pod nazivom „Banjaluka 2025“, a što, kao što sam naziv sugeriše, predviđa strateške planove za period od novembra 2017. do 2025., odnosno dva izborna ciklusa, s obzirom na to da program, između ostalog, predviđa velike infrastrukturne projekte i strateške ciljeve koje nije moguće ispuniti u okviru jednog, četvorogodišnjeg mandata.

Upravo iz tog razloga, program je i ponio naziv „Banjaluka 2025“.

U skladu s tim, pejzažni arhitekta još nije angažovan.

(Dragan Risojević, savjetnik gradonačelnika-šef Tima za komunikacije, 20.02.2018.)

Dakle, angažovanje pejzažnog arhitekte prolongirano je za naredni mandat, ukoliko trenutni gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić osvoji isti, te shodno tome ovo predizborno obećanje Istinomjer ocjenjuje kao djelimično ispunjeno.

 

(istinomjer.ba)

 

 

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...