BALKANSKA “FACT-CHECKING” NAGRADA

Odlukom redakcije Istinomjera, Balkanska “Fact-checking” nagrada za Bosnu i Hercegovinu dodijeljena je Aleksandru Brezaru, novinaru BHT 1, za tekst i video prilog pod naslovom “Od parkinga do … Kad načelnik provodi politiku „Može mi se“!”.

Nagrađeni tekst otkriva da je načelnik sarajevske opštine Ilidža, Senaid Memić, odobrio građenje parkinga za ugostiteljski objekat na obali rijeke Željeznice, unutar vodozaštitne zone, a bez građevinske dozvole. Nagrađeni novinar BHT-a u svom tekstu bavi se aktuelnom temom, na osnovu utvrđenih činjenica, koje su predstavljene na jasan i razumljiv način.  

“Fact-checking” (provjera činjenica) predstavlja nepristrasan izvještaj, kojim se ocjenjuje tačnost izjave neke javne ličnosti ili institucije. Balkanska nagrada za “fact-checking” ustanovljena je kako bi ohrabrila građane/ke i novinare/ke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji da počnu da se bave provjerom činjenica. Balkansku nagradu za “fact checking” za tekst utemeljen na dokazanim činjenicama, dodjeljuju Istinomjer.ba, Faktograf.hr i Istinomer.rs pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International fact-checking network).

Pobjednici su nagrađeni učešćem na četvrtom Globalnom samitu o provjeri činjenica, koji će se ove godine održati u Madridu. Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije koje se, širom svijeta, bave proverom činjenica – od dobitnika Pulicerove nagrade, Politifacta; do novinara/ki koji se bave provjerom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobjednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa gobalnim liderima u ovoj oblasti.

Nagrada će biti dodijeljena na konferenciji POINT 6.0, koja se održava u Sarajevu od 24. do 28. maja.

 

(Istinomjer.ba)

HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli...

Selma Ašćerić

Republika Srpska na putu ka super(ne)likvidnosti

Građani/ke BiH svjesni su prezaduženosti u kojoj se nalaze. Kada se sagleda ukupan dug na nivou BiH, svaki građanin/ka Republike Srpske zadužen je blizu 4.700 KM, dok je svaki građanin/ka Federacije...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

SDA-ov Izborni zakon još nije predstavljen javnosti

Izmjene Izbornog zakona BiH će po svemu sudeći u narednom periodu biti jedna od top tema u bosanskohercegovačkoj politici. Dvije stranke koje su barem nominalno u koaliciji, SDA i HDZ, o tekstu...

Damir Dajanović