BALKANSKA “FACT-CHECKING” NAGRADA

Odlukom redakcije Istinomjera, Balkanska “Fact-checking” nagrada za Bosnu i Hercegovinu dodijeljena je Aleksandru Brezaru, novinaru BHT 1, za tekst i video prilog pod naslovom “Od parkinga do … Kad načelnik provodi politiku „Može mi se“!”.

Nagrađeni tekst otkriva da je načelnik sarajevske opštine Ilidža, Senaid Memić, odobrio građenje parkinga za ugostiteljski objekat na obali rijeke Željeznice, unutar vodozaštitne zone, a bez građevinske dozvole. Nagrađeni novinar BHT-a u svom tekstu bavi se aktuelnom temom, na osnovu utvrđenih činjenica, koje su predstavljene na jasan i razumljiv način.  

“Fact-checking” (provjera činjenica) predstavlja nepristrasan izvještaj, kojim se ocjenjuje tačnost izjave neke javne ličnosti ili institucije. Balkanska nagrada za “fact-checking” ustanovljena je kako bi ohrabrila građane/ke i novinare/ke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji da počnu da se bave provjerom činjenica. Balkansku nagradu za “fact checking” za tekst utemeljen na dokazanim činjenicama, dodjeljuju Istinomjer.ba, Faktograf.hr i Istinomer.rs pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International fact-checking network).

Pobjednici su nagrađeni učešćem na četvrtom Globalnom samitu o provjeri činjenica, koji će se ove godine održati u Madridu. Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije koje se, širom svijeta, bave proverom činjenica – od dobitnika Pulicerove nagrade, Politifacta; do novinara/ki koji se bave provjerom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobjednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa gobalnim liderima u ovoj oblasti.

Nagrada će biti dodijeljena na konferenciji POINT 6.0, koja se održava u Sarajevu od 24. do 28. maja.

 

(Istinomjer.ba)

U decembru sporazum o granici između Srbije i BiH

Bosnu i Hercegovinu od proglašenja nezavisnosti prate neriješena pitanja oko granica sa susjednim zemljama, a što se...

Selma Ašćerić

Novi gradonačelnik, novo iščekivanje trebevićke žičare

Istinomjer je već pisao o tome kako glavni grad BiH već dvije decenije čeka na rekonstrukciju trebevićke žičare. Gradonačelnici i gradske Uprave Sarajeva tokom svih ovih godina su, iz mandata u...

Selma Ašćerić

Povećanje penzija u RS do ljeta 2018. godine


Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Tijana Cvjetićanin

BiH uskoro dobija Zakon o vanjskim poslovima

Istinomjer je već pisao o tome da je Bosna i Hercegovina jedina država u regionu koja nema Zakon o vanjskim poslovima i da bh diplomate širom svijeta svoje poslove obavljaju bez zakonskih okvira i...

Selma Ašćerić