BALKANSKA “FACT-CHECKING” NAGRADA

Odlukom redakcije Istinomjera, Balkanska “Fact-checking” nagrada za Bosnu i Hercegovinu dodijeljena je Aleksandru Brezaru, novinaru BHT 1, za tekst i video prilog pod naslovom “Od parkinga do … Kad načelnik provodi politiku „Može mi se“!”.

Nagrađeni tekst otkriva da je načelnik sarajevske opštine Ilidža, Senaid Memić, odobrio građenje parkinga za ugostiteljski objekat na obali rijeke Željeznice, unutar vodozaštitne zone, a bez građevinske dozvole. Nagrađeni novinar BHT-a u svom tekstu bavi se aktuelnom temom, na osnovu utvrđenih činjenica, koje su predstavljene na jasan i razumljiv način.  

“Fact-checking” (provjera činjenica) predstavlja nepristrasan izvještaj, kojim se ocjenjuje tačnost izjave neke javne ličnosti ili institucije. Balkanska nagrada za “fact-checking” ustanovljena je kako bi ohrabrila građane/ke i novinare/ke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji da počnu da se bave provjerom činjenica. Balkansku nagradu za “fact checking” za tekst utemeljen na dokazanim činjenicama, dodjeljuju Istinomjer.ba, Faktograf.hr i Istinomer.rs pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International fact-checking network).

Pobjednici su nagrađeni učešćem na četvrtom Globalnom samitu o provjeri činjenica, koji će se ove godine održati u Madridu. Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije koje se, širom svijeta, bave proverom činjenica – od dobitnika Pulicerove nagrade, Politifacta; do novinara/ki koji se bave provjerom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobjednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa gobalnim liderima u ovoj oblasti.

Nagrada će biti dodijeljena na konferenciji POINT 6.0, koja se održava u Sarajevu od 24. do 28. maja.

 

(Istinomjer.ba)

Kadrovi SNSD-a zaslužni su za trasiranje NATO puta

Komentirajući političku svakodnevnicu u Republici Srpskoj, koja se često svodi na protivljenje NATO integracijama od...

Zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o izbornim jedinicama u FBiH

Prethodnih dana mnogo se govorilo o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se trebao razmatrati Zakon o izbornim jedinicama FBiH, kojeg je nedavno usvojio Predstavnički dom...


Nakon isteka “maksimalnih sedam” dana, migranti i dalje bez smještaja

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava, te je u pravcu rješavanja nagomilanih problema, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, Dragan Mektić  05.07.2018. godine najavio novi...