Alikadić: Zatvoriti kolektivne centre do kraja 2017. godine

Mustafa Alikadić, sekretar Ministarstva za raseljene i izbjegle osobe BiH, najavio je početkom februara 2015. godine da bi problem kolektivnih centara mogao biti riješen do kraja 2017. godine, kada treba biti realiziran projekt “Zatvaranje kolektivnih centara”, čija je vrijednost 102 milijuna eura, a preko kojeg bi se trebalo zbrinuti 2700 obitelji.

Hrasnica-kolektivni centar 24.08.2009

Izbjegle i raseljene osobe bit će smještene u 121 objekt diljem zemlje. Svaki stan će biti potpuno namješten, a projektom je predviđeno i da za najugroženije nađemo posao.

(Mustafa Alikadić, Dnevni list, 16.02.2015.)

U periodu koji je uslijedio nakon toga, i sama ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac nekoliko je puta najavila zatvaranje kolektivnih centara do kraja 2017. godine. Posljednju takvu izjavu dala je u aprilu ove godine.

Ovo je izuzetno značajno jer na ovaj način mi najavljujemo da će u ovoj godini biti završeno i narednih 200 kuća, također iz Regionalnog stambenog programa, a također i još 1.400 do kraja 2017. godine.

(Semiha Borovac, Faktor.ba, 16.04.2016. godine)

Tako da 2017. kada je i krajnji rok za ovih 1.870 stambenih jedinica iz Regionalnog stambenog programa koje treba da se završe, vidimo da BiH mora da zauzme jedan novi kurs kada su u pitanju izbjegla i raseljena lica, a to je održiv povratak.

(Semiha Borovac, Faktor.ba, 16.04.2016. godine)

Prema posljednjim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kraj naredne godine, kao rok za provedbu ovog projekta, ipak nije realan. Zbog dinamike radova i velikog broja osoba koje potražuju socijalne stanove, realizacija projekta “Zatvaranje kolektivnih centara” prolongirana je do 2020. godine.

Iz ministarstva najavljuju da bi do kraja naredne godine ipak trebalo biti zatvoreno 30 ili 40% kolektivnih smještaja, te da je to jedino realno rješenje.

Istinomjer će pratiti daljnju dinamiku zatvaranja kolektivnih centara. Do tada, Alikadić i Borovac za svoja obećanja dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Banjalučki aerodrom i dalje bilježi pad prometa

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, najavio je prije godinu dana kako će raditi na povećanju prometa sa...

Ministri SBB-a još nisu podnijeli ostavke

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, tokom obraćanja u svrhu rezimiranja protekle godine ponovo je najavio kako će ministri ove stranke podnijeti ostavke, osim državnog ministra prometa i komunikacija,...


Mališani iz osjetljivih i marginalizovanih društvenih grupa još uvijek čekaju “putujući vrtić”

Nedostatak kapaciteta u vrtićima, nebriga o djeci sa poteškoćama u razvoju, neadekvatna zdravstvena zaštita djece, samo su neki od mnogobrojnih problema koji godinama ukazuju na potrebu sistemskog i...