Alikadić: Zatvoriti kolektivne centre do kraja 2017. godine

Mustafa Alikadić, sekretar Ministarstva za raseljene i izbjegle osobe BiH, najavio je početkom februara 2015. godine da bi problem kolektivnih centara mogao biti riješen do kraja 2017. godine, kada treba biti realiziran projekt “Zatvaranje kolektivnih centara”, čija je vrijednost 102 milijuna eura, a preko kojeg bi se trebalo zbrinuti 2700 obitelji.

Hrasnica-kolektivni centar 24.08.2009

Izbjegle i raseljene osobe bit će smještene u 121 objekt diljem zemlje. Svaki stan će biti potpuno namješten, a projektom je predviđeno i da za najugroženije nađemo posao.

(Mustafa Alikadić, Dnevni list, 16.02.2015.)

U periodu koji je uslijedio nakon toga, i sama ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac nekoliko je puta najavila zatvaranje kolektivnih centara do kraja 2017. godine. Posljednju takvu izjavu dala je u aprilu ove godine.

Ovo je izuzetno značajno jer na ovaj način mi najavljujemo da će u ovoj godini biti završeno i narednih 200 kuća, također iz Regionalnog stambenog programa, a također i još 1.400 do kraja 2017. godine.

(Semiha Borovac, Faktor.ba, 16.04.2016. godine)

Tako da 2017. kada je i krajnji rok za ovih 1.870 stambenih jedinica iz Regionalnog stambenog programa koje treba da se završe, vidimo da BiH mora da zauzme jedan novi kurs kada su u pitanju izbjegla i raseljena lica, a to je održiv povratak.

(Semiha Borovac, Faktor.ba, 16.04.2016. godine)

Prema posljednjim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kraj naredne godine, kao rok za provedbu ovog projekta, ipak nije realan. Zbog dinamike radova i velikog broja osoba koje potražuju socijalne stanove, realizacija projekta “Zatvaranje kolektivnih centara” prolongirana je do 2020. godine.

Iz ministarstva najavljuju da bi do kraja naredne godine ipak trebalo biti zatvoreno 30 ili 40% kolektivnih smještaja, te da je to jedino realno rješenje.

Istinomjer će pratiti daljnju dinamiku zatvaranja kolektivnih centara. Do tada, Alikadić i Borovac za svoja obećanja dobijaju ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Vlada FBiH se ponovo zadužila putem aukcije vrijednosnih papira

Iako je premijer FBiH, Fadil Novalić krajem septembra rekao da će Vlada FBiH otkazati planirane aukcije vrijednosnih...

Hoće li sredstva Svjetske banke za Željeznice RS ikada stići?

Navedenim kreditnim aranžmanom, kako se navodi, trebale bi biti izmirene obaveze za poreze i doprinose koje Željeznice RS imaju, a koje iznose nešto više od 30 miliona KM, “a zatim i isplaćena...


Brza veza Sarajevo-Podgorica zapela “u proceduri”

Magistralni put Foča- Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom, i ujedno je najkraća prometnica između Sarajeva i Podgorice, godinama je neprohodan i u izuzetno lošem stanju. Iako su nadležni...