Aktivacija MAP-a na nekom drugom samitu

Posljednjih mjeseci mnogo puta smo od domaćih zvaničnika mogli čuti kako će Akcijski plan za članstvo BIH u NATO savezu biti aktiviran na današnjem samitu ovog pakta u Varšavi, no pozitivnih vijesti nije bilo.

Dragan i Marina

Član predsjedništva BiH Dragan Čović je još u aprilu izrazio svoju uvjerenost da će bih aktivirati akcioni plan na ovom samitu.

Uvjeren sam da ćemo već u Varšavi za dva mjeseca aktivirati Akcijski plan za članstvo BIH u NATO savezu. To bi bila posebna pozicija BIH u ovoj godini kada želimo snažno iskoračiti u vanjskoj politici”

Dragan Čović, 08.04.2016.

Inače, da bi se aktivirao MAP potrebno je je da BiH uknjiži svu perspektivnu vojnu imovinu. Do sada ih je uknjiženo tek 24 od 63.

Aktiviranje MAP-a za BiH najavila je još početkom decembra prošle godine i ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš.

Što se tiče Ministarstva obrane, mogu reći da ćemo mi učiniti sve da do šestog mjeseca u najgorem slučaju bude aktiviran MAP za BiH. Mi ćemo sa svog stanovišta, uvažavajući i probleme sa kojim se susrećemo kada govorimo o 63 perspektivne lokacije, zajedno sa Pravobraniteljstvom BiH raditi i dalje intenzivno na procesu uknjižbe. Uskoro očekujemo da će se riješiti značajan broj lokacija i na području Republike Srpske”

Marina Pendeš, 02.12.2015.

Međutim, kada je postalo izvjesno da BiH neće ispuniti sve uslove za za aktiviranje MAP-a ministrica je promjenila priču i sredinom juna istakla kako „Bosna i Hercegovina ne treba previše očekivati od predstojećeg samita NATO-a u Varšavi“.

Dragan Čović učinio je slično gostujući u emisiji Pressing na televiziji N1 početkom juna, gdje je izjavio kako je proces NATO integracija BiH u zastoju.

U Varšavi se treba okupiti 28 članica NATO saveza, ministara vanjskih poslova koji su nam trebali poslati pozitivnu poruku. Od nas se tražilo samo da donesemo pregled obrane – jedan, ja bih rekao, za prilike Bosne i Hercegovinu beznačajan dokument. Od Predsjedništva se tražilo da usvoji smjernica, mi ih usvajamo tri mjeseca. I to je jedini dokument koji nismo usuglasili. I tu se praktično vidi kako neko zaustavljajući te projekte u biti ne želi otvoriti vrata za ono što smo se javno obvezali. (…)Bez daljnjeg, odgovornost je isključivo na Vijeću ministara i Predsjedništvu. Vrlo jasno. (…) Svi prijatelji su kazali “Dajte, usvojite ovo i idete dalje”. Bojim se da se nadmudrujemo oko jedne rečenice.“

Dragan Čović, 8.6.2016.

Da od aktivacije MAP-a na samitu NATo-a u Varšavi neće biti ništa nagovijestio je i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, koji je u maju kazao kako će on biti aktiviran u “narednih godinu dana.”

Ja mislim da ćemo mi u sljedećih godinu dana napraviti, evo ovu stvar koju sam kazao, pokrenuti, startovati, Akcioni plan.”

Bakir Izetbegović, 30.05.2016.

Kako još uvijek nije riješen problem knjiženja perspektivnih vojnih lokacija u BiH, tako ni sa samita u Varšavi nije odaslana pozitivna poruka u pogledu aktivacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu. Stoga možemo zaključiti i da su obećanja sa državnog vrha ostala neispunjena.

 

(Istinomjer.ba)

Izmjene Izbornog zakona BiH: Šest godina Čovićevih “za mjesec, dva”

Od početka ove godine ponovo je u javnosti postepeno aktualizirano rješavanje dugogodišnjeg problema izmjena Izbornog...

Dalio Sijah

U BiH otvoreno 43.155 novih radnih mjesta

Bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović je, gostujući u Dnevniku TV1, govorio o ispunjenju svog čuvenog obećanja o 100.000 novih radnih mjesta u narednih 10...

Damir Dajanović

Tijana Cvjetićanin

Tijana Cvjetićanin

Sakib Softić nije bio ovlašten da zastupa BiH pred MSP u Hagu

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu dostavio pisma, Predsjedništvu i svakom članu Predsjedništva BiH posebno, u kojima je saopšteno da zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije nije uzet u...

Selma Ašćerić