Haris Silajdžić

Haris (Ćamil) Silajdžić, rođen je 1. Oktobra, 1945. godine u Sarajevu. Doktor je historijskih nauka i radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao član Stranke demokratske akcije obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.-1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Od 6. novembra 2006. do 10. novembra 2010. godine obavljao je dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od 1997. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Na Općim izborima 2010. Silajdžić nije izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dobio je 117240 glasova i bio trećeplasirani iz Fahrudina Radončića (142387 glasova) i Bakira Izetbegovića (162831 glasova).

SBiH pokrenula neustavnu inicijativu?!

Predsjednik Srbije Boris Tadić jučer u Banjoj Luci Federaciji Bosne i Hercegovine po ko zna koji put nudi specijalne...

Silajdžić: SBiH je najbolja stranka!

Ukoliko je neka stranka više uradila od Stranke za BiH, ja ću glasati za nju. Ali, takvu stranku ne vidim, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Stranke za BiH i njen ponovni kandidat za člana...Haris Silajdžić: “Gradit ćemo Koridor 5C, a ne pričati o njemu”

Predizborni skup, Travnik: “Izgradnja koridora 5C je velika šansa za BiH. Gradit ćemo koridor 5C, a ne pričati o njemu. Koridor će promijeniti BiH iz temelja, jer tada ćemo iskoristiti veliki resurs...