Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić (Berane 24. maja 1957.) je utemeljitelj lista “Dnevni Avaz”.

Sa 19 godina postao profesionalni novinar. U dobi od 23 godine bio je najmlađi glavni i odgovorni urednik jednog republičkog lista u bivšoj SFRJ.

1988. godine smijenjen je s mjesta izvršnog sekretara, jer je tadašnju politiku Slobodana Miloševića javno okarakterizirao fašističkom i zločinačkom, zbog čega je dobio otkaz, a potom bio i sudski gonjen.

Godinu kasnije počeo je raditi kao novinar – analitičar zagrebačkog sedmičnika “Danas”. Tiraž tog sedmičnika, koji se snažno zalagao za suverenost bivših jugoslavenskih republika, a protiv politike Slobodana Miloševića ili Franje Tuđmana, bio je i do 300.000 primjeraka[citat potreban].

Godine 1990. Radončić objavljuje knjigu o neminovnosti suverenosti Kosova pod nazivom “10.000 dana robije”.
Sadržaj

Dnevni avaz

1991. godine Radončić osniva svoju kompaniju i izdavačku kuću “Avaz”. U periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1993. godine bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U oktobru 1993. godine, kao vid kulturnog otpora unutar opkoljenog Sarajeva, pokrenuo je sedmičnik “Bošnjački Avaz”, u čijem se prvom broju, od 15. septembra 1993. godine, u autorskom tekstu snažno suprotstavio podjeli Bosne i Hercegovine i pravljenju “bošnjačke republike”.

Godine 1995. Radončić pokreće “Dnevni Avaz”, koji već 15-tu godinu ima apsolutno najveću prodaju među novinama u BiH. “Dnevni Avaz” se prodaje prosječno u 50.000 primjeraka, a njegov internet portal otvara u prosjeku 100.000 ljudi dnevno[citat potreban].

Od 1995. do danas, Radončić je pokrenuo slijedeće novine: Politički magazin “Global”, reviju “Azra”, sedmičnike “Express” i “Sport”, te još nekoliko drugih specijaliziranih izdanja, a vlasnik je i TV “Alfa”.

Politika

2009. godine je osnovao stranku “Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine”. Na općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2010. godine osvojio je 31% glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iza Bakira Izetbegovića koji je osvojio 35% glasova.

Graditeljstvo

Godine 2000. Radončić je napravio jednu od prvih zgrada u poslijeratnom Sarajevu, na Alipašinom polju, gdje je sadašnje sjedište Hypo Alpe Adria banke. 2004. godine Radončić gradi sadašnji hotel s pet zvjezdica “Radon Plaza”, u sklopu kojeg je sagrađen i prvi rotirajući restoran u regionu.

2007. godine za te zasluge Radončić dobija javno priznanje Kantona Sarajevo. 2009. godine Radončić završava gradnju tornja “Avaz Twist Tower” od 40 etaža, koji sa visinom od 175 metara predstavalja najvišu zgradu na Balkanu, izuzetno građevinsko i arhitektonsko dostignuće i već je turistička atrakcija Sarajeva.

(Preuzeto sa Wikipedie)

Različite metodologije i prostori za spinove

Jedna od tema oko koje se u posljednjih dvije godine (tj. od početka mandata Fadila Novalića) konstatno provlači u...

Damir Dajanović

Šta su nam lagali u protekloj godini

Istinomjer je i u 2016. godini imao pune ruke posla ocjenjujući izjave izabranih zvaničnika, pa tako nije manjkalo nedosljednih i neistinitih izjava kao, neispunjenih obećanja, ali i nevjerovatnih...

Dalio Sijah

Dalio Sijah

Damir Dajanović

SBB: Četiri mjeseca otezanja sa imenovanjem

Već više od četiri mjeseca, od kada su smijenjeni kadrovi DF-a, Vijeće ministara BiH radi u nepotpunom sastavu. Cijelo to vrijeme iz SBB-a, koji je i zamjenio DF, insistirali su na imenovanju...

Dalio Sijah