Salmir Kaplan

Salmir Kaplan

Nekadašnji federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan rođen je 1981. godine u Stocu. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2005. godine postaje stručni saradnik turkolog na Orijentalnom institutu u ovom gradu. Magistrirao je na Odsjeku za historiju Univerziteta u Istanbulu 2010. godine. Danas živi u Sarajevu.

Karijera

Priključio se Stranci demokratske akcije (SDA) 2003. godine, postavši i potpredsjednik Asocijacije mladih. Šest godina poslije postaje predsjednik Asocijacije i član Predsjedništva SDA-a. Od 2009. obavljao je i funkciju glasnogovornika u Stranci. Trenutno je predsjednik Općinskog odbora SDA Stolac.

Te godine je postao i savjetnik ministra civilnih poslova BiH, a godinu poslije i savjetnik ministra sigurnosti BiH. Na toj poziciji ostaje do 2011. godine, kada biva imenovan za federalnog ministra kulture i sporta. Za vrijeme njegovog mandata tri godine zaredom federalni revizori su rad ove institucije ocjenjivali mišljenjem „sa rezervom“.

Na Općim izborima 2014. osvojio je mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Imovina

Kaplan je 2009. godine kupio stan u Vogošći za oko 95.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine je prijavio da je u periodu od marta 2011. do jula 2014. zaradio 124.000 KM od plaća i komisijskih naknada. Stan je otplaćivao i kreditom od 30.000 KM koji je uzeo 2009. godine.

Federalni ministar kulture i sporta vozi Hundai X35 iz 2011. godine čija je vrijednost oko 20.000 KM. Četiri godine prije vozio je Ford Focus vrijedan oko 12.000 KM. 2014. godine je prijavio ušteđevinu od 40.000 KM, dok u imovinskom kartonu iz 2010. godine nije imao ušteđenog novca.

Salmir Kaplan

The Federal Minister of Culture and Sports managed to trick himself

Salmir Kaplan Salmir Kaplan, the Minister of Culture and Sports of FBiH, can’t seem to get his compensation story...

Salmir Kaplan

Kaplan prevario samog sebe

Salmir Kaplan Salmir Kaplan, Federalni ministar kulture i sporta, ne može da se dogovori sam sa sobom oko toga do kada je primao naknadu za smještaj, koju je sam sebi odobrio. Veliki skandal u...Kaplan: Ne znam šta je ovo, a uz to i ne radi

Salmir Kaplan Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan u intervjuu za "Oslobođenje" istakao je da Fondacija za sport ne funkcioniše nikako. Navodeći da je Fondacija u prošloj godini...