Mladen Ivanković Lijanović

Mladen Ivanković Lijanović, osnivač i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB), rođen je 1960. godine u Selištu pokraj Tomislavgrada. Sa dvadeset i tri godine je diplomirao strojarstvo na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Oženjen je s Anitom Ivanković Lijanović.

Karijera

Mladen Ivanković Lijanović je od 1981. godine zaposlen u porodičnom preduzeću „Lijanovići“ d.o.o. Bio je suvlasnik te firme, njezin tehnički i direktor za razvoj. Ivanković Lijanović je za CIN rekao da od 2004. godine nema udio u poslovnim i vlasničkim odnosima kompanije „Lijanovići“.

Narodnu stranku Radom za boljitak Ivanković Lijanović je osnovao 2001. Iste godine je postao ministar bez portfelja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i na toj funkciji ostaje i naredne godine. Nakon isteka ministarskog mandata, kaže, bio je profesionalno angažovan u Stranci.

Ivanković Lijanović se 2006. godine kandidovao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali nije osvojio mandat. Četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Za državnog poslanika kandidovao se i 2014. godine, ali nije osvojio novi mandat.

Imovina

Ivanković Lijanović je u imovinskom kartonu za 2014. godinu prijavio da je suvlasnik 50% firme, a novinarima CIN-a je objasnio da se radi o firmi „Prančiok“ d.o.o. iz Širokog Brijega koja se bavi proizvodnjom električne energije.

Lijanović je prijavio da je u 2013. godini imao prihode od 60.000 KM. Posjeduje stan vrijedan 100.000 KM koji je naslijedio od oca, a njegova supruga kuću vrijednu 300.000 maraka. Obje nekretnine se nalaze u Širokom Brijegu.

Ivanković Lijanović je prijavio da na bankovnim računima ima 120.000 KM.

Supružnici Ivanković Lijanović voze mercedese – Mladen terenac GLK 220 CDI vrijedan 70.000 KM, a Anita limuzinu E 320 CDI procijenjenu na 20.000 KM.

U imovinskom kartonu iz 2010.  godine Ivanković Lijanović je naveo pozajmice od 250.000 KM. Četiri godine kasnije taj je iznos porastao za novih 200.000 KM. Novinarima CIN-a je objasnio da je riječ o novcu koji je pozajmio drugima.

Ivanković Lijanović je prijavio i mjenice od 700.000 KM čiji je povjerilac Narodna stranka Radom za boljitak. On je objasnio da su mjenice garancija da će, u slučaju da osvoji mandat, raditi u skladu sa politikom Stranke.

(cin.ba)

NSRzB: Hapšenje Lijanovića upropastilo sve šanse BiH

Narodna stranka „Radom za boljitak“ je, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neosnovanosti pritvora Jerka Ivankovića...

Lijanović smatra, zakon ga demantuje

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak danas je u Sarajevu data podrška dopremijeru Vlade Federacije BiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću po čijem su prijedlogu jučer na...NSRzB ostala dosljedna predizbornim izjavama

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović sastao se u Mostaru s Nigelom Caseyem, ambasadorom Velike Britanije u BiH, saopćeno je iz te stranke. "Voljan sam na sebe...