Mladen Bosić

Mladen (Nikola) Bosić je rođen 24.maja 1961. godine u Brčkom gdje je završio Osnovnu školu „Jelenka Vočkić“ 1976. a gimnaziju 1980. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Govori engleski jezik.

Oženjen je Ljiljanom sa kojom ima kćerku Sandru i sina Nikolu.

Bosić je član Srpske demokratske stranke (SDS) od 1992.godine i njen predsjednik od decembra 2006. godine.
Zamjenik predsjednika SDS-a bio je od 2005. do 2006. godine, član Predsjedništva SDS-a od 1996. do 2005.godine, a član Glavnog odbora Stranke od 1995. do danas.

Od 1988. do 1991. godine bio je glavni inženjer za razvoj u Tvornici akumulatora “Tesla” u Brčkom, potom do 1992. godine komercijalni direktor preduzeća Staklomont iz Brčkog. U periodu od 1992. do 1998. godine je radio kao direktor PTT-a Brčko, nakon čega je postao direktor radne jedinice Telekoma Republike Srpske (RS) u Brčkom.

U 2000. godini Bosić je bio član Zajedničke komisije za implementaciju Arbitražne odluke za Brčko i poslanik u prvom sazivu Prelazne skupštine Brčko Distrikta.

Od 2000. do 2001. godine je obavljao dužnost zamjenika ministra inostranih poslova BiH, a nakon toga do 2004. godine bio je ambasador BiH u Sloveniji. Po povratku u BiH ponovno postaje direktor radne jedinice Telekoma RS u Brčkom i na toj poziciji ostaje do 2007. godine.

Godine 2006. je izabran za predsjednika SDS-a gdje je bio do 2016.

Nakon općih izbora 2010. prestao je biti zastupnik u Skupštini Brčko distrikta i izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH. U Zastupničkom domu PS BiH, Bosić je djelovao u Povjerenstvu za vanjske poslove, bio je član Skupine za srednju i istočnu Europu te Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Trenutno je drugi zamjenik predsjedavajućeg Predsjedničkog Doma BiH.

Izvor: cin.ba

Bosić je uputio Ivaniću poziv za hitnu sjednicu Zastupničkog doma PS BiH

Razlozi zbog kojih Mladen Ivanić, kako kaže, nije dobio poziv za pomenutu sjednicu, javnosti trenutno nisu poznati....

Bosiću kriv Ustavni sud BiH koji je radio svoj posao

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mladen Bosić u svom jučerašnjem intervjuu, za “osnovnog krivca” za moguću blokadu i krizu funkcionisanja u pravosudnom...

Bosić: Muko moja pređi na drugog

Mladen Bosić Glavni uzrok krize na nivou BiH je konflikt hrvatskog i bošnjačkog koncepta u Federaciji BiH /FBiH/ i, dok se ne nađe neko rješenje, svi će na neki način biti žrtve tog neriješenog...