Mladen Bosić

Mladen (Nikola) Bosić je rođen 24.maja 1961. godine u Brčkom gdje je završio Osnovnu školu „Jelenka Vočkić“ 1976. a gimnaziju 1980. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Govori engleski jezik.

Oženjen je Ljiljanom sa kojom ima kćerku Sandru i sina Nikolu.

Bosić je član Srpske demokratske stranke (SDS) od 1992.godine i njen predsjednik od decembra 2006. godine.
Zamjenik predsjednika SDS-a bio je od 2005. do 2006. godine, član Predsjedništva SDS-a od 1996. do 2005.godine, a član Glavnog odbora Stranke od 1995. do danas.

Od 1988. do 1991. godine bio je glavni inženjer za razvoj u Tvornici akumulatora “Tesla” u Brčkom, potom do 1992. godine komercijalni direktor preduzeća Staklomont iz Brčkog. U periodu od 1992. do 1998. godine je radio kao direktor PTT-a Brčko, nakon čega je postao direktor radne jedinice Telekoma Republike Srpske (RS) u Brčkom.

U 2000. godini Bosić je bio član Zajedničke komisije za implementaciju Arbitražne odluke za Brčko i poslanik u prvom sazivu Prelazne skupštine Brčko Distrikta.

Od 2000. do 2001. godine je obavljao dužnost zamjenika ministra inostranih poslova BiH, a nakon toga do 2004. godine bio je ambasador BiH u Sloveniji. Po povratku u BiH ponovno postaje direktor radne jedinice Telekoma RS u Brčkom i na toj poziciji ostaje do 2007. godine.

Godine 2006. je izabran za predsjednika SDS-a gdje je bio do 2016.

Nakon općih izbora 2010. prestao je biti zastupnik u Skupštini Brčko distrikta i izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH. U Zastupničkom domu PS BiH, Bosić je djelovao u Povjerenstvu za vanjske poslove, bio je član Skupine za srednju i istočnu Europu te Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Trenutno je drugi zamjenik predsjedavajućeg Predsjedničkog Doma BiH.

Izvor: cin.ba

Majski protesti u Republici Srpskoj

Opozicione partije u Republici Srpskoj najavile su da će organizovati proteste u maju, prvenstveno zbog odluke o...

Biti političar u BiH: „Vi nas plaćate, mi vas vrijeđamo“

Političari/ke na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini znali su uputiti brojne uvrede ne samo jedni drugima, već i medijima, nosiocima sudske vlasti, pa i samim građanima koje bi trebali...


Šestorka rješavanjem pitanja dovela BiH “u pitanje”

Početkom maja ove godine, vjerovatno ponesen tadašnjom političkom klimom unutar “šestorke” i na krilima nekoliko postignutih dogovora, prvenstvo onih o raspodjeli državne i vojne imovine, predsjednik...