Vjekoslav Bevanda

Dan i mjesto rođenja: 13. svibnja 1956., Mostar
Bračno stanje: oženjen, otac dvoje djece

Obrazovanje

1979. – Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, smjer Financije

Profesionalna karijera

Nakon završenog studija zaposlio se u Zrakoplovnoj industriji Soko Mostar, gdje je u narednih deset godina bio na rukovodećim pozicijama. U periodu od 1990. do 1993. godine bio je direktor u APRO banka Mostar. Nakon toga, sve do 1999. bio je član Uprave Eurošped group Zagreb/ Nord Adria Trieste/ Nord Adria Wien. Narednih sedam godina radi u nekoliko kompanija u finansijsko-bankarskom sektoru.

HDZ-u BiH pridružio se 2007. kada je postao ministar finansija u Vladi Federacije BiH a imenovan je dopredsjednikom stranke 2015. godine. U Federalni parlament ušao je 2010. godine osvojivši 2.917 glasova.

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenovan je 2012. godine. Na Općim izborima 2014. osvojio je mandat u Državnom parlamentu ali ga je zamjenio pozicijom ministra finansija i trezora BiH, koju i danas obavlja.

Teško se suzdržati od povećanja plata u javnom sektoru

Fiskalno vijeće BiH, u ime države Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih institucija Pismom namjere iz 2016. godine,...

Uskoro izmjene Zakona o PDV-u?

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda rekao je nedavno kako su stvoreni uslovi da se donesu izmjene Zakona o PDV-u, “kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osavremeni...Bevanda: Određeni rezultati kojih nema

Vjekoslav Bevanda „Mislim da sam pokazao, otkako sam u ovom mandatu, da se, ipak, naporom, strpljenjem i pokušajem da se poslušaju drugi i kompromisno, može doći do određenih rezultata. Naravno da,...