Vjekoslav Bevanda

Dan i mjesto rođenja: 13. svibnja 1956., Mostar
Bračno stanje: oženjen, otac dvoje djece

Obrazovanje

1979. – Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, smjer Financije

Profesionalna karijera

Nakon završenog studija zaposlio se u Zrakoplovnoj industriji Soko Mostar, gdje je u narednih deset godina bio na rukovodećim pozicijama. U periodu od 1990. do 1993. godine bio je direktor u APRO banka Mostar. Nakon toga, sve do 1999. bio je član Uprave Eurošped group Zagreb/ Nord Adria Trieste/ Nord Adria Wien. Narednih sedam godina radi u nekoliko kompanija u finansijsko-bankarskom sektoru.

HDZ-u BiH pridružio se 2007. kada je postao ministar finansija u Vladi Federacije BiH a imenovan je dopredsjednikom stranke 2015. godine. U Federalni parlament ušao je 2010. godine osvojivši 2.917 glasova.

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imenovan je 2012. godine. Na Općim izborima 2014. osvojio je mandat u Državnom parlamentu ali ga je zamjenio pozicijom ministra finansija i trezora BiH, koju i danas obavlja.

Čović u klin, Bevanda u ploču

HDZ BiH se upravo oglasio povodom jučerašnjeg "kafanskog dogovora" SDA i SNSD, ali ne baš u skladu sa najavama...

Bevanda: Povratak – “prioritet” na čekanju

Predsjedatelj Bevanda je naglasio i značaj realiziranja programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba i istaknuo da je potrebno učiniti dodatne napore kako se ne bi u europskim i administrativnim...Biti političar u BiH: „Vi nas plaćate, mi vas vrijeđamo“

Političari/ke na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini znali su uputiti brojne uvrede ne samo jedni drugima, već i medijima, nosiocima sudske vlasti, pa i samim građanima koje bi trebali...