Kasumović nije ponovo inicirao oporezivanje telekom operatera u Zenici

Krajem prošle godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, izglasalo je oporezivanje kladionica. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju javnosti, prijedlogom za uvođenje komunalnih taksi bili su obuhvaćeni i noćni barovi, diskoteke, proizvodnja i distribucija električne energije, kao i telekomunikacijske, telefonske i satelitske usluge na prostoru grada Zenice.

Kasumovićeva zamisao tada nije u potpunosti realizovana, obzirom da prijedlog nije naišao na podršku u djelu koji se odnosio na oporezivanje telekom operatera.

Uvođenje taksi za telekom operatere nije prošlo, ali do naredne sjednice ću sve ostalo posložiti.

Vi glasajte kako hoćete, a ja vas samo upozoravam. Nemoralno je meni kao ekonomisti pričati o Ustavnom sudu. Ja nikada ne pričam o nekim stvarima o kojima ne znam. Ja sam svjestan i građani su isto svjesni da je BH Telecom pod vlasti SDA. Moje je da poduzimam aktivnosti koje su bitne za ovaj grad i njegove građane. 

(Fuad Kasumović, 29.12.2016.)

I dok kladioničari čekaju odluku Ustavnog suda, jer je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, po hitnom postupku tražio ocjenu ustavnosti dodatnog oporezivanja igara na sreću, Kasumović nastavlja sa “oporezivanjem”. Sljedeći na redu su, sudeći prema njegovim jučerašnjim izjavama, telekom operateri, odnosno BH Telecom.

Vi znate da je BH Telecom privatna firma SDA i oni su dobili naredbu da ne smiju. Ja čekam da prođe šest mjeseci da ponovo pokrenem tu inicijativu. Grad je puno izgubio, borimo se, stanje je takvo kakvo jeste, ali bit će oporezovane još neke institucije.

Nisu isti kriteriji na osnovu kojih grad traži svoja sredstva. Ogroman je pritisak na mene, osjećam se usamljenim u ovom poslu i samo mogu imati tegobe kao i od prvog dana. Ja ću ono što ovom gradu pripada uzeti.

(Fuad Kasumović, 29.05.2017.)

Sredstva naplaćena po osnovu komunalne takse (od sportskih kladionica i operatera mobilne telefonije) trebala bi biti usmjerena na finansiranje sportskih kolektiva, razvoj omladinskog i školskog sporta, što je Kasumović naveo kao jedno od strateških opredjeljenja Grada Zenice.

Kako su od Kasumovićeve posljednje izjave održane dvije sjednice Gradskog vijeća Zenice, a da se na njima nije našla inicijativa gradonačelnika Fuada Kasumovića o oporezivanju telekom operatera u ovom gradu, istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti ao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Izbori u Mostaru ipak neće biti održani u oktobru

Krajem januara ove godine član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je rekao da će raditi na postizanju dogovora kako bi se lokalni izbori u Mostaru održali zajedno sa Opštim izborima...Proširenje saradnje sa Ministarstvom branitelja Hrvatske na čekanju

Na poziv ministra branitelja Hrvatske, Tome Medveda u Zagrebu je boravila delegacija FBiH predvođena njegovim kolegom iz FBiH, Salkom Bukvarevićem, koji je nakon sastanka najavio mogućnost proširenja...