Neispunjeno

Sa Rusima ili bez njih, Fond PIO je propao

Milorad-DodikU septembru 2014. godine, banjalučka Alternativna televizija organizovala je dijalošku emisiju Specijal u kojoj su gostovali Milorad Dodik, Igor Radojičić i Željka Cvijanović. U emisiji su obrazložili svoj rad u mandatu 2010-2014, ali i prezentovali ono što će uraditi ukoliko ponovo budu izabrani na vlast. Kada mu je voditeljka postavila pitanje o Budžetu Republike Srpske i kreditima, Milorad Dodik je izjavio sljedeće:

“Ono što mi očekujemo je da ćemo putem određenih aranžmana, prije svega sa Rusijom, stabilizovati sve i jedan fond, zdravstveni i penzioni fond..”

Situacija oko tzv. “ruskog kredita” i dalje nije najjasnija, budući da su se tokom 2015. godine pojavljivale razne informacije, a posljednja je, prema izjavi Željke Cvijanović, da će taj kredit biti realizovan bez institucija BiH, ali i da on trenutno nije nužan za funkcionisanje Republike Srpske. Međutim, ovome je direktno kontradiktorna informacija da je Republika Srpska potpisala ugovor o kreditiranju sa jednim američkim investicionim fondom u iznosu od 300 miliona dolara.

Što se tiče stabilizovanja fondova, prije svega penzionog, do toga nije došlo. Štaviše, desilo se upravo suprotno od onoga što je Dodik najavio u septembru 2014. godine. Naime, na 8. posebnoj sjednici Vlade Republike Srpske (20.11.2015.) usvojen je set zakona među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, a čiji je cilj bio uvođenje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u sistem trezorskog poslovanja.

 

Ovi zakoni su usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske početkom decembra 2015. godine, čime su se stekli uslovi da Fond PIO RS pređe na trezorsko poslovanje.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona, navedeno je da je Fond PIO RS, zbog neuplaćivanja doprinosa, na kraju prošle godine imao “negativan finansijski rezultat u iznosu od 46.131.526 KM”, te je bio prinuđen da se dugoročno kreditno zadužuje kod poslovnih banaka:

Osnovni cilj uvođenja Fonda PIO RS u sistem trezorskog poslovanja je da se nedostajuća sredstva za isplatu penzija u toku godine obezbijede iz budžetskih sredstava Republike, čime bi se izbjeglo kontinuirano kreditno zaduživanje Fonda PIO RS i postigla dodatna sigurnost u obezbjeđenju sredstava za isplatu penzija.

Dakle, jasno je da Fond PIO ne samo da nije stabilizovan, nego je njegovo poslovanje postalo nemoguće do te mjere da su vlasti u Republici Srpskoj bile prinuđene da ga “uvedu u budžet” kako isplata penzija ne bi došla u pitanje. Milorad Dodik stoga za ovo obećanje dobija ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!